Sari la conținut

Semne timpurii ale diabetului: cel mai întâlnit simptom pe care oamenii îl ignoră

Diabetul se poate moșteni din generație în generație?
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
În trecut, medicii credeau că diabetul de tip 1 era în întregime genetic. Cu toate acestea, nu toți cei care suferă de diabet de tip 1 au antecedente familiale.

Astăzi, analizăm  principalele simptome ale diabetului zaharat – și un simptom în special care trece în mod regulat neobservat de medici și pacienți deopotrivă.

Peste 37 de milioane de americani trăiesc cu diabet zaharat și 1 din 5 dintre ei nu știu că îl au.

De fapt, majoritatea oamenilor nu află că au diabet de tip 2 până când nu suferă de complicații de sănătate din cauza daunelor pe termen lung cauzate de boală.

Aceste complicații de sănătate includ boli de inimă, cancer, leziuni ale nervilor, ficat gras, orbire și multe altele.

Diabetul de tip 2 poate rămâne nedetectat ani de zile, deoarece semnele de avertizare pot fi atât de ușoare încât să nu le observi. Acest lucru este valabil mai ales în stadiile sale incipiente.

Semnele de avertizare ale diabetului de tip 2 includ:

  • urinare frecventă, adesea noaptea
  • stare crescută de sete și foame
  • pierdere neașteptată în greutate
  • Lipsa de claritate a vederii sau vedere încețoșată
  • amorțeală sau furnicături în picioare și mâini
  • piele uscată, mâncărime și pete întunecate pe piele (acantosis nigricans)
  • răni care se vindecă încet
  • infecții repetate, inclusiv infecție cu drojdie

Și singurul simptom care de cele mai multe ori este trecut cu vederea este oboseala.

Există atât de multe motive pentru care te poți simți obosit, cum ar fi suprasolicitarea, stresul, nu dormi suficient, depresia sau alte tulburări de dispoziție.

Majoritatea oamenilor care suferă de oboseală nu ar crede că aceasta este cauzată de diabet. Deci, este ușor de înțeles de ce este adesea ignorat.

Dar există o modalitate de a spune dacă oboseala ta se datorează diabetului sau dacă este cauzată de altceva.

În timp ce oboseala resimțită în orice moment poate indica un dezechilibru de zahăr din sânge, oboseala după masă este foarte sugestivă pentru diabet.

Acest simptom este cunoscut și sub numele de somnolență postprandială.

Dacă te simți mereu obosit și somnoros după masă, în ciuda faptului că dormi suficient noaptea, fă-ți testul pentru diabet.

Dacă observați mai multe dintre aceste simptome, veți dori să vă testați nivelul zahărului din sânge. Cu cât ai un diagnostic mai devreme, cu atât îți poți gestiona mai repede glicemia.

Cum consumul de prea mult zahăr provoacă oboseală?

Când corpul tău detectează cantități mari de glucoză sau molecule de zahăr în sânge după ce ai mâncat, eliberează insulină din pancreas.

Insulina este un hormon care permite celulelor tale să absoarbă glucoza prezentă în sânge, fie pentru a o transforma în energie, fie pentru a o stoca sub formă de grăsime pentru mai târziu.

Rata cu care se întâmplă toate acestea depinde de cât de repede crește nivelul zahărului din sânge.

Carbohidrații complecși, cum ar fi legumele și cerealele integrale, durează mai mult până când organismul să le descompună.

Acest lucru permite eliberarea glucozei în sânge mai lent, provocând o creștere treptată a zahărului din sânge, urmată mai târziu de o scădere treptată.

Dar atunci când bei suc de fructe sau mănânci alimente foarte procesate, se întâmplă complet opusul.

Aceste alimente sunt descompuse rapid și provoacă o cantitate mare de glucoză să pătrundă în sânge dintr-o dată.

Există o creștere mai mare a zahărului din sânge, care este apoi urmată de o scădere și mai drastică, uneori numită un accident de zahăr.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel