marți, iunie 28, 2022

Semnele bolii Alzheimer și ale altor afecțiuni neurologice.  Oamenii de știință au inventat o aplicație pentru smartphone care poate detecta semnele precoce ale bolii Alzheimer și ale altor afecțiuni neurologice. Ochii pot spune multe despre anumite afecțiuni de sănătate. Trebuie mers urgent la medic dacă le ai.

Semnele care trebuie să ne alarmeze

Aceste măsurători pot fi apoi utilizate pentru a evalua starea cognitivă a acelei persoane. Pe măsură ce tehnologia evoluează, ochii ar putea deveni un mijloc eficient de diagnosticare a unor boli și afecțiuni. Și asta pentru că ochiul necesită metode de examinare mai puțin invazive decât alte părți ale corpului, scrie Hulldailymail.

Te-ar mai interesa: Brățările: acele bijuterii de care nu ne putem lip...

Semnele bolii Alzheimer și ale altor afecțiuni neurologice. Trebuie mers urgent la medic dacă le ai

Dar chiar și fără tehnologie, anumite probleme de sănătate pot fi detectate prin simpla analizare a ochilor. Iată câteva dintre semnele care apar în ochi și care pot indica unele afecțiuni.

Mărimea pupilei

  • Pupila răspunde instantaneu la lumină, devenind mai mică în medii luminoase și mai mare în condiții mai slabe de lumină. Răspunsurile lente sau întârziate în dimensiunea pupilei pot indica mai multe afecțiuni grave, cum ar fi boala Alzheimer, dar și dovada consumului de droguri. Pupilele dilatate sunt frecvente la cei care folosesc droguri de mare risc precum cocaina și amfetamina. La consumatorii de heroină pupilele sunt foarte mici.

Pleoapele umflate

  • Pleoapele pot indica de asemenea multe boli. Acestea sunt în mare parte legate de afecțiuni minore ale glandelor din pleoape. O afecțiune comună este șalazionul. Apare ca un nodul roșu pe pleoapa superioară și, mai rar, pe cea inferioară, și este cauzată de o glandă blocată. Dispare în general de la sine sau cu comprese calde. Dacă persistă, trebuie îndepărtată printr-o procedură simplă.

Semnele bolii Alzheimer și ale altor afecțiuni neurologice

Inel în jurul corneei

  • Un inel alb sau gri în jurul corneei este adesea asociat cu colesterolul ridicat și cu un risc crescut de boli de inimă. De asemenea, poate fi semn al alcoolismului. Este observat adesea la ochii persoanelor în vârstă, motiv pentru care denumirea medicală care i-a fost dată este „arcus senilis”.

Ochi bulbucați

  • O  trăsătură facială normală, dar atunci când ochii care nu arătau astfel încep să iasă în față, cea mai evidentă cauză este o problemă cu glanda tiroidă. Un singur ochi care este bulbucat poate fi cauzat de o leziune, o infecție sau, mai rar, de o tumoare în spatele ochiului.

Punctul roșu pe albul ochiului

  • O pată roșie pe albul ochiului (hemoragie subconjunctivală) este întotdeauna rezultatul unui mic vas de sânge care s-a spart. De cele mai multe ori, nu există o cauză cunoscută și dispare în câteva zile. Cu toate acestea, poate fi și un indiciu al hipertensiunii arteriale, al diabetului și al tulburărilor de coagulare a sângelui care provoacă sângerare excesivă. Medicamentele care subțiază sângele, cum ar fi aspirina, pot provoca apariția acestei pete roșii.

Schimbarea culorii sclerei

  • O schimbare a culorii sclerei („albul ochilor”) sugerează că ceva nu este în regulă. Un ochi roșu, injectat, poate fi semnul excesului de alcool sau al abuzului de droguri. Poate fi cauzată și de o iritație sau infecție care, în cele mai multe cazuri, trece în câteva zile.
  • Dacă schimbarea culorii este persistentă, poate semnala o infecție mai gravă, inflamație, o reacție la lentilele de contact sau la soluțiile acestora. În cazuri extreme, un ochi roșu indică glaucom, o boală care poate duce la orbire.
  • Când sclera devine galbenă, este cel mai evident semn al icterului și al unor afecțiuni ale ficatului. Acestea includ inflamația ficatului (hepatită), afecțiuni genetice sau autoimune.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private