Din cuprinsul articolului
Deficit de vitamina D inseamna ca nu ai suficienta vitamina D in organism. Vitamina D este unica, deoarece este produsa de piele in urma expunerii la lumina naturala. Persoanele cu pielea deschisa la culoare si tinerii transforma mai bine lumina solara in vitamina D in comparatie cu persoanele cu pielea de culoare inchisa si cu cei care au peste 50 de ani.
Dr. Marilena Murguleț, medic specialist nutriție ne spune când, câtă și de ce e nevoie să luăm această vitamină.
„Nu prea ne dăm seama că avem această problemă, dar un medic, în momentul în care are un pacient în față, pacientul se plânge de oboseală, de transpirații, nu asimilează calciu și poate să aibă chiar crize de spasmofilie. Sunt persoane care se plâng chiar de atacuri de panică. De asemenea, persoane cu exces ponderal, pentru că vitamina D este implicată și în procesele de lipoliză, de topire a grăsimii din corp și atunci toate persoanele supraponderale sau obeze, de regulă au deficit de vitamina D în corp.
„Nu foarte multă îşi face această analiză, acum medicii au început să recomande dozarea vitaminei D în sânge. Ca analiză uzuală se face în toate laboratoarele din România. Are valori normale între 30 şi 100. Personal, recomand ca vitamina D să fie în sânge, cam la valori între 50 şi 60. Există studii care spun că peste 60, vitamina D este anti-tumorală, anti-cancerigenă. O patologie la care tot timpul găsim valori foarte mici ale vitaminei D în sânge.”
„Are legătura şi alimentaţia. Eu am găsit mulţi pacienţi care pe perioada verii, deşi bronzaţi aveau valori mici ale vitaminei D. Consider că peste 90% din populaţie are deficit de vitamina D. Este o vitamină extrem de importantă, l-aş considera chiar un hormon. Luând vitamina D, aici facem o diferenţă cu celelalte vitamine. Vitamina D împreună cu A, E şi K sunt vitamine liposolubile. Deci lor le trebuie o grăsime care să asimileze vitamina D în corp, de aceea recomand vitamina D administrată după o masă cu o proteină animală: ouă, carne, peşte, care conţine o grăsime, sau măcar uleiul din salată, care să ne aducă acea grăsime care să poată asimila vitamina D în organism. De preferat, administrată ziua, după masa de prânz. Pe stomacul gol nu ajută. Se elimină din organism foarte uşor, că organismul nu reuşeşte să o asimileze.”
Deficitul de vitamina D poate fi determinat de anumite afectiuni precum:
Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…
Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…
În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…
Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…
Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor. Patriarhul…