Sari la conținut

Semnele care pot indica o lipsă de vitamine în organism: cum să le recunoaștem?

vitamina
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Vitamine pentru femei

Vitaminele sunt nutrienți de care organismul are nevoie în cantități mici pentru funcționarea, întreținerea și creșterea sa, conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

„Vitaminele sunt substanțe organice prezente în cantități foarte mici în alimente, dar necesare metabolismului”, explică FAO. În mod normal, sursele de vitamine se află în alimentele de origine vegetală și animală și în suplimentele alimentare.

Printre cele mai cunoscute vitamine se numara vitamina A, B (tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B12 si acid folic), C si D. Acestea sunt grupate pentru ca, dupa cum sugereaza si numele lor, sunt factori vitali in alimentatie.

În plus, toate vitaminele au fost descoperite în legătură cu bolile care provoacă deficitul lor, conform FAO. Alte vitamine cunoscute a fi vitale pentru sănătate includ: acidul pantotenic, biotina (vitamina H), vitamina E și vitamina K (vitamina antihemoragică).

Deficitul de vitamine lasă loc dezvoltării unor boli simple sau cronice. Există chiar și unele simptome asociate cu lipsa de nutrienți din organism. Iată câteva dintre ele:

Semnele care pot indica o lipsă de vitamine în organism

Erupții cutanate roșii pe față: modificările chimice din cauza lipsei de vitamina B6 pot provoca erupții cutanate, în principal pe față, deși experții spun că acest simptom se manifestă după câteva luni sau ani.

Unghii casante: un aspect sanatos al unghiilor este o reflectare a sanatatii bune a organismului. Există șase vitamine care promovează o bună sănătate a unghiilor și le permit să-și recapete puterea. Acestea sunt vitamina B7, vitamina B9, vitamina B12, vitamina A, vitamina C și vitamina E.

Amorțeli și furnicături în mâini sau picioare: Când o persoană suferă de o circulație deficitară, poate prezenta amorțeală sau furnicături în aceste părți ale corpului.

Portalul axat pe sănătate și bunăstare Saludaio a explicat că consumul de vitamine E, C, B și K sunt esențiale pentru a preveni această problemă.

Depresie: experții subliniază pe portalul Clinicii Mayo că vitamina B12 și alte vitamine B joacă un rol important în producerea de substanțe chimice din creier care pot afecta starea de spirit.

„Nivelurile scăzute de vitamina B-12 și alte vitamine B, cum ar fi vitamina B-6 și acidul folic, pot fi legate de depresie”, subliniază sursa.

Crăpături la colțurile gurii: buzele strălucitoare și hidratate pot fi un semn bun de sănătate. În acest sens, este importantă o dietă bună, bogată în micronutrienți și vitamine, precum și utilizarea corectă a produselor cosmetice.

Buzele uscate, solzoase și, de asemenea, limba umflată pot fi rezultatul lipsei de vitamine precum cele ale complexului B.

Pete albe și acnee

Aceste pete nu sunt de obicei un motiv de îngrijorare sau declanșează alte simptome. Lipsa de calciu, vitamina E și D poate provoca apariția acestor mici pete.

Pentru aceasta, este esential sa crestem consumul de fructe si legume si sa le variam intre ele, pentru a ajunge la nutrientii necesari.

Crampe musculare: Crampele musculare sunt un disconfort comun și binecunoscut pentru majoritatea oamenilor.

Printre principalele cauze care pot provoca acest disconfort, subliniază Medline Plus, se numără tensiunea musculară, deshidratarea, compresia nervilor, deficitul de electroliți precum calciul sau potasiul, precum și lipsa de nutrienți precum vitamina B12.

Anemie și slăbiciune: Anemia apare atunci când există o scădere a numărului de globule roșii din sânge. În multe ocazii, această boală poate apărea din cauza deficienței de vitamine, în special B12 și folat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel