Sari la conținut

Semnele de alarmă ale bolii Alzheimer și ale leziunilor cerebrale se pot vedea în ochi

Lipsa de concentrare in dementa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Semnele initiale ale dementei

Biomarkerii din ochi au fost legați de cazuri confirmate de boală Alzheimer și de encefalopatie traumatică cronică – o boală asociată cu traumatisme cerebrale.

Demența este un sindrom legat de declinul continuu al creierului.

Aceasta poate duce la pierderi de memorie, schimbări de comportament și probleme de mobilitate, în funcție de fiecare persoană în parte.

În mod obișnuit, este posibil să se știe dacă o persoană dezvoltă demență doar atunci când începe să manifeste pentru prima dată probleme asociate cu această afecțiune.

Diagnosticarea timpurie a bolii Alzheimer

Cu toate acestea, noi cercetări au arătat că ochii ar putea ajuta la diagnosticarea timpurie a bolii Alzheimer – cea mai frecventă cauză a demenței.

O echipă de oameni de știință de la Centrul Medical din Boston, SUA, a descoperit o legătură între biomarkerii din umoarea vitroasă a ochiului și cazurile confirmate de boală Alzheimer.

Citeste si:

Umorul vitros este denumirea lichidului limpede și incolor care umple spațiul dintre cristalin și retina ochiului dumneavoastră.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, o legătură între biomarkerii din umorul vitros și encefalopatia traumatică cronică (CTE), o boală cerebrală progresivă și fatală asociată cu leziuni cerebrale traumatice repetate.

În prezent, diagnosticul de boală Alzheimer este dat pe baza simptomelor și a testelor cognitive, în timp ce confirmarea este posibilă doar prin examinarea creierului post-mortem.

CTE, care este adesea cauzată de leziuni suferite în sport, poate fi confirmată, de asemenea, doar după deces.

Cu toate acestea, cercetările anterioare au stabilit o legătură între afecțiunile oculare, cum ar fi glaucomul, și bolile neurodegenerative, în timp ce pacienții cu afecțiuni oculare sunt cunoscuți ca având un risc mai mare de a suferi de boala Alzheimer.

Într-un comunicat de presă, medicul oftalmolog Manju Subramanian de la Boston Medical Centre a declarat: „Din câte știm, acesta este primul studiu care investighează rolul biomarkerilor din lichidul vitros și îl leagă de examinarea patologică post-mortem confirmată a țesutului cerebral al bolii Alzheimer.

„Descoperirile noastre oferă dovezi suplimentare pentru a susține rolul potențial al biomarkerilor vitreali în diagnosticarea timpurie și în prognosticarea unor boli precum boala Alzheimer și CTE.”

În cadrul studiului, care a fost publicat în IOS Press, oamenii de știință au identificat biomarkeri, cum ar fi tau total și lanțul luminos al neurofilamentului (NfL).

Modificările din creier

Aceste proteine din lichid reflectă modificările din creier, scrie Express.

În cadrul studiului care a examinat 41 de persoane post-mortem, creșterea proteinelor tau în lichidul ocular a fost asociată atât cu boala Alzheimer, cât și cu CTE.

O cantitate crescută de NfL a fost găsită în lichidul ocular al celor cu CTE.

Echipa consideră că rezultatele ar putea duce la utilizarea biomarkerilor din lichidul ocular pentru diagnosticarea și gestionarea bolilor în viitor.

Studiul a concluzionat: „Nivelurile biomarkerilor umorului vitros postmortem se corelează semnificativ cu boala Alzheimer și cu patologia CTE în creierele corespunzătoare, în timp ce NfL vitros a fost corelat cu stadiul CTE.

„Acest studiu exploratoriu indică faptul că biomarkerii din umorul vitros pot servi ca proxy pentru boala neuropatologică”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.