Sari la conținut

Semnele intoxicaţiei cu cafeină. Ce poţi face pentru a reveni la normal

consumul de cafea
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
consumul de cafea

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial, după apă și ceai. Consumata în cantități moderate, această licoare contribuie la menținerea sănătații, îmbunătățirea performanțelor fizice și reducerea posibilității de apariție a bolilor cardiovasculare. Dar ce faci când depășești cele 400 de mililitri pe zi și te intoxici cu cafeină?

Semnele intoxicaţiei cu cafeină. Ce poţi face pentru a reveni la normal

Cofeina are proprietatea de a stimula sistemul nervos central, făcându-te să te simţi mai alertă. Totodată, cafeaua stimulează eliberarea de adrenalină, ceea ce duce la creşterea semnificativă a ritmului cardiac. Dar, la fel ca şi în cazul alcoolului, chiar dacă este benefică în cantităţi moderate, dacă ajungi să consumi prea multă cafea, efectele secundare pot merge de la stări de nelinişte, anxietate, nervozitate, până la probleme de sănătate majore, potrivit timpul.md.

Consumul de cofeină prebuie limitat la cel mult 400 de miligrame pe zi, potrivit USDA. În timp oamenii au o toleranţă diferită faţă de cafeină, probabil că veţi simţi destul de rău dacă vei trece peste această cantitate de 400 de miligrame.

Şi ca să îţi fie mai simplu să vezi ce înseamnă această cantitate, află că o ceaşcă de cafea are aproximativ 100 de miligrame de cafeină, deci nu ar trebui să bei mai mult de patru ceşti într-o zi. Dacă depăşeşti această cantitate, este posibil să ai o senzaţie de oboseală accentuată, să ai durer de cap, sttări de greaţă, palpitaţii.

 

Ce poţi face dacă ai exagerat cu cafeaua?

Vestea proastă este că poate dura până la nouă ore şi jumătate pentru ca nivelurile de cofeina din sânge să scadă chiar şi la jumătate. Dar există câteva lucruri destul de eficiente pe care le poţi face. În primul rând, începe să bei apă. Hidratarea corespunzătoare ameliorează simptomele date de excesul de cafeină şi ajută organismul să o elimine mai eficient.

Truc de pus în practică

Sportul.Dacă faci câteva exerciţii uşoare, cel puţin, organismul va metaboliza mai rapid cafeaua şi va scădea doza de cafeină din sânge. Consumul de alimente cu potasiu sau magneziu (cum ar fi bananele) este, de asemenea, de ajutor. Cofeina îţi elimină potasiul şi magneziul din organism, ceea ce poate provoca tremurul şi neliniştea pe care le simţi atunci când exagerezi cu cafeaua.

Cum îţi dai seama dacă este vorba despre intoxicaţie cu cafeină?

O supradoză de cafeină, care să cauzeze o intoxicaţie este destul de rară, dar se poate întâmpla atunci cân oamenii consumă o cantitate foarte mare de cofeină într-un interval scurt de timp. Ţine cont de faptul că nu doar cafeau are cafeină, ci şi băuturile energizante, cola, ciocolata, aşa că sursele de cafeină sunt mai numeroase decât crezi.

Trebuie să mergi la un medic dacă prezinţi oricare dintre aceste simptome de supradoză:

Confuzie
Respiraţie dificilă
Dureri în piept
Vărsături
Bătăi ale inimii neregulate şi foarte rapide
Convulsii

În aceste cazuri extreme, medicii au metode pentru a încerca să scoată cofeina din organism, pentru ca pagubele făcute de aceasta să nu fie ireversibile.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel