Sari la conținut

Semnele timpurii ale accidentului vascular cerebral se pot observa la nivelul limbii. La ce trebuie să fii atent?

AVC
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Semne AVC

Din cuprinsul articolului

Accidentul vascular cerebral se referă la oprirea bruscă a fluxului de sânge către creier, provocând o oprire a membrelor corpului. Cele mai cunoscute semne sunt vorbirea neclară și mișcarea lentă, dar simptomele diferă în funcție de ce parte a creierului este afectată. Uneori, nervul care controlează limba este deteriorat, ceea ce poate provoca modificări ale aspectului limbii.

Mulți oameni care suferă de un accident vascular cerebral raportează semnele mai frecvente, cum ar fi confuzia și paralizia.

Deviația limbii simptom precoce AVC

Deși deviația limbii este un semn mai rar întâlnit, a fost recunoscută la pacienții cu AVC.

„Limba va avea tendința de a se îndepărta de linia mediană atunci când este extinsă sau proeminentă și se va abate spre partea laterală a leziunii”, explică revista Biomedical Engineering Online.

Cu alte cuvinte, o limbă strâmbă, care se înclină într-o parte sau cealaltă, ar putea indica leziuni nervoase din cauza accidentului vascular cerebral.

Biomedical Engineering Online adaugă: „Aceasta se numește deviație a limbii, prin urmare simptomele deviației limbii sunt observate într-un accident vascular cerebral sau un atac ischemic tranzitoriu.”

Multă vreme, deviația limbii a fost recunoscută ca un semn de avertizare al „loviturii de vânt” în medicina tradițională chineză.

Într-un mini-accident vascular cerebral, cunoscut și sub numele de atac ischemic tranzitoriu, leziunile la nivelul creierului sunt atât de minore încât alimentarea cu sânge în alte zone poate compensa și are loc o recuperare completă.

Dacă nervul hipoglos este deteriorat în timpul unui mini-accident vascular cerebral, totuși, simptome precum deviația limbii pot persista.

De fapt, deviația limbii tinde să sugereze că cortexul motor din creier este deteriorat.

Aceasta înseamnă că nervul hipoglos, care controlează mișcările limbii, va fi defect.

În 2014, jurnalul Stroke a descris cazul unui bărbat alb de 40 de ani cu antecedente de trombocitopenie idiopatică tranzitorie, un precursor cunoscut pentru un accident vascular cerebral.

Autorii au spus: „Cu patru zile înainte de internarea lui în camera noastră de urgență, și-a dat seama că nu își poate mișca limba în partea stângă în timp ce mesteca pâine”.

După ce nu a putut fi găsit niciun motiv pentru simptomele, pacientul a fost îndrumat la un neurolog pentru o examinare suplimentară.

Scanările RMN ulterioare au arătat că artera carotidă internă stângă a fost dilatată și alungită, un fenomen cunoscut din punct de vedere medical sub numele de dolicoectazie.

Cercetătorii au sugerat că dilatarea ar fi putut duce la compresia nervului hipoglos și la simptomele pacientului.

Pacientul a raportat, de asemenea, dificultăți la înghițire, care a fost probabil cauzată de afectarea funcției motorii a limbii.

Paralizia nervului hipoglos solitar este o manifestare relativ neobișnuită a accidentului vascular cerebral, aproape jumătate dintre cazuri fiind cauzate de cancer.

Când nervul hipoglos – cunoscut și sub denumirea de al 12-lea nerv cranian – este deteriorat, acest lucru provoacă slăbiciune sau pierderea limbii.

Manualul Merck explică: „Tulburările nervilor hipoglos pot fi cauzate de tumori, accidente vasculare cerebrale, infecții, leziuni sau scleroză laterală amiotrofică”.

Deoarece nervul hipoglos permite limbii să se miște dintr-o parte în alta, paralizia acestui nerv va provoca complicații atunci când persoana mănâncă.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel