sâmbătă, iunie 19, 2021

Apendicita este una dintre cauzele serioase ale durerilor de burtică ale copiilor. Este rară la copiii sub 11 ani, însă este foarte important să știi care sunt semnele apendicitei pentru a putea acționa

la timp. Asta pentru că atunci apendicele nu este înlăturat, se sparge şi răspândeşte bacterii şi infecţie în abdomen, ceea ce poate duce la serioase probleme de sănătate.

Mai frecventă la copii peste 11 ani

Apendicita apare atunci când apendicele (o parte a intestinului gros), se inflamează și se infectează. Statisticile arată că circa 8 persoane din 100 fac apendicită de-a lungul vieții. Este mai comună la persoane între 10 și 30 de ani iar la copii vârsta cu riscul cel mai mare este preste 11 ani.

Debutează cu durere în jurul buricului
Principalul simptom al apendicitei

este durerea de burtică. Poate fi resimțită asemeni unei indigestii sau ca și cum copilul are gaze.
La început se manifestă în apropierea buricului, apoi se mută în partea dreaptă, însă poate să apară și în spate. Durerea crește când copilul se mișcă, merge sau tușește. În plus, mai pot să apară febra moderată și deranjamentele stomacale.

Diagnosticată prin examen clinic, analize de sânge, ecografie

Pentru a pune diagnosticul, medicul va pune întrebări despre simptome, când au apărut și va apăsa burtica copilului ca să vadă unde este durerea, îi va lua temperatura, dar va face

și teste de sânge în căutarea semnelor de infecție. Alte analize ce se pot face sunt ecografiile.
Uneori, testele s-ar putea să nu arate clar că e vorba de apendicită însă simptomele spun asta, caz în care medicul va recomanda scoatea apendicelui. De cele mai multe ori, suspiciunile doctorului se confirmă iar apendicele este infectat. Însă sunt cazuri în care apendicele e normal și altceva cauza durerile. În aceste situații, doctorii scot oricum apendicele pentru că se poate trăi foarte bine fără el și, în plus, astfel de elimină probabilitaea ca mai târziu să cauzeze probleme. Operația se

face sub anestezie generală, însă de regulă copiii se recuperează fără complicații. Dacă nu se intervine, apendicele inflamat se sparge la un interval de 24-72 de ore după ce apar simptomele.

Pentru că diagnosticul nu e ușor de pus la copii, este foarte important să mergi cu micuțului la medic cât mai repede. În București, cele două spitale de pediatrie care au secții de chirurgie sunt Spitalul “Grigore Alexandrescu” (din Piața Victoriei) și Spitalul “M.S.Curie” (din Bulevardul C-tin Brâncoveanu)”. În țară, dacă nu există un spital de copii în județ, mergi cu micuțul

la spitalul județean cel mai apropiat.

Semne frecvente: durere în partea dreaptă, abdomen umflat, constipație

Principalele simptome care ar trebui să te pună în gardă sunt următoarele:

– Copilul are dureri de burtică care pot începe în zona buricului.

– Durerea devine din ce în ce mai puternică pe partea dreaptă. Este cel mai comun loc în care se simte durerea la apendicită.

– Durerea nu trece și este mai acută când copilul se mișcă, merge sau tușește.

– Copilul poate avea grețuri și poate vărsa, ori nu are poftă de mâncare.

– Mai pot apărea constipația, durerea de spate, febra moderată.

– Urinare frecventă şi/sau nevoia de a urina.

– Abdomen umflat, mai ales la copiii mai mici.

Sunt însă copii care nu au simptomele amintite. Cei sub 2 ani și femeile gravide s-ar putea să nu simtă durere în partea inferioară a abdomenului. În plus, simptomele pot varia în funcţie de vârstă. Spre exemplu, la copiii sub 2 ani, cele mai frecvente simptome sunt stările de vomă şi abdomenul umflat, însoţite de durere.

SURSA FOTO: Asociația „Salvați Dunărea și Delta”

Ultimele stiri

Parteneri