Sari la conținut

Semnul de alarmă al ucigașului tăcut pe care o treime dintre noi îl dezvoltă deja. Cum îl putem preveni

Mai puțin cunoscuta boală hepatică grasă non-alcoolică este o afecțiune și un termen general pentru o serie de afecțiuni declanșate de o acumulare de grăsime în ficat.

Una din trei persoane ar putea dezvolta, fără să știe, o boală ascunsă – care poate fi fatală.

Mai puțin cunoscuta boală hepatică grasă non-alcoolică (sau NALFD) este o afecțiune și un termen general pentru o serie de afecțiuni declanșate de o acumulare de grăsime în ficat.

Deși această afecțiune nu este cauzată de alcool, consumul de alcool o poate înrăutăți.

În 2016, profilul NALFD a crescut vertiginos după ce un raport al medicului legist a enumerat-o printre cauzele morții starului pop George Michael, care a decedat la doar 53 de ani.

Atunci când această boală se îmbină cu alte cauze ale afecțiunilor hepatice (infecții precum hepatita sau consumul de alcool peste cele 14 unități recomandate pe săptămână), aceasta plasează boala hepatică drept cel mai mare ucigaș al adulților de 30 și 40 de ani.

Directorul executiv al British Liver Trust, Pamela Healy, spune că mulți nu își dau seama cum greutatea poate fi un factor de risc.

Ea a adăugat: „Ficatul este un organ la fel de vital ca și inima, dar oamenii nu reușesc adesea să aprecieze importanța menținerii sănătății acestuia. Există, de asemenea, o mulțime de mituri în jurul acestuia.

Excesul de greutate, un factor de risc major

„De exemplu, mulți oameni cred că trebuie să fii alcoolic pentru a dezvolta boli de ficat, în timp ce unul din cinci dintre noi bea la un nivel care ne pune ficatul în pericol. Mulți nu realizează, de asemenea, că excesul de greutate este un factor de risc major.”

Bolile de ficat pot fi în mare parte prevenite, organul fiind foarte rezistent și singurul din corpul uman care se poate regenera.

Așadar, de ce câteva kilograme în plus – fără a fi neapărat obez – ridică un astfel de semnal de alarmă?

Practic, un ficat sănătos ar trebui să conțină puțină sau deloc grăsime. Cu toate acestea, o dietă proastă și greutatea în plus înseamnă că până la una din trei persoane din Marea Britanie se află acum în stadiile incipiente ale NAFLD, scrie Mirror.

În esență, acest lucru înseamnă că au deja cantități mici de grăsime în ficat, care s-ar putea să nu le cauzeze încă o problemă, dar pe măsură ce nivelurile cresc, va crește riscul de hipertensiune arterială, afecțiuni renale și diabet.

Inițial, acumularea de grăsime nu provoacă simptome, dar dacă nu este controlată se poate transforma într-o afecțiune mai gravă numită steatohepatită non-alcoolică sau NASH, în care ficatul devine inflamat.

Pe măsură ce trece timpul, această inflamație cicatrizează atât vasele de sânge, cât și ficatul. Bolnavul inconștient tot nu ar avea nici un indiciu, deoarece ficatul este capabil să funcționeze normal.

Profesorul Jonathan Fallowfield, șeful departamentului de cercetare a ficatului de la Universitatea din Edinburgh, spune: „Se așteaptă ca procentul de cinci la sută care suferă de NASH să crească la șapte la sută până în 2030.

„În general, majoritatea oamenilor nu știu că au ficat gras. Aceștia sunt adesea oameni care sunt subțiri la exterior și grași la interior. Au tendința de a purta grăsime viscerală în jurul abdomenului și rareori au alte simptome în afară de oboseală.”

Profesorul spune că cel mai bun tratament pentru NAFLD este pur și simplu pierderea în greutate, potrivit sursei.

„Trebuie doar să pierdeți aproximativ 10% din greutatea corporală pentru a inversa această boală și, eventual, chiar și fibroza hepatică, ceea ce vă sporește calitatea vieții”, spune el.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: