Sari la conținut

Alimentul care obosește și distruge ficatul mai tare decât alcoolul. Mulți îl consumă zilnic, în exces

Ciroza este o afecțiune cronică a ficatului
Sursă foto: Pixabay

Alimentul care distruge ficatul. Există un aliment care este mai nociv decât alcoolul pentru ficat. Din păcate, cu toții îl folosim și nu ne dăm seama cât rău ne face.

Conform studiilor, alcoolul este cel care atacă în mod agresiv ficatul. Însă cercetări recente au scos la iveală faptul că zahărul poate afecta ficatul chiar mai mult decât alcoolul.

Zahărul, mai nociv pentru ficat decât alcoolul

Oamenii de știință au concluzionat că alcoolul poate fi pe locul doi, deoarece și zahărul consumat în exces poate duce la o îmbolnăvire gravă a ficatului.

”Boala ficatului gras non-alcoolic poate duce la ciroză şi la diabet de tip 2. Una dintre principala cauză a apariţiei acestei boli este consumul de zahăr. În urma unui studiu recent s-a descoperit că, deşi participanţii care au mâncat mult zahăr zilnic nu s-au îngrăşat decât cu 2%, dar ficatul lor a acumulat cu 27% mai multă grăsime”, arată healtyfood.com.

Cât de dăunător este zahărul. Care este limita zilnică

Recomandările OMS indică un consum zilnic nu mai mare de 25 de grame de zahăr. Adică în jur de 5-6 lingurițe. În cele 25 de grame pe zi intră și zahărul conținut natural în alimente, în special fructe sau legume, lapte, sucuri sau piureuri de fructe.

Cu cât depășirea dozei zilnice recomandate este mai mare, cu atât cresc riscurile pentru sănătate.

Lista problemelor pe care le poate provoca excesul de zahăr este extrem de lungă:

–obezitate

-probleme cardiovasculare

-diabet de tip 2

-ficat gras

-insuficientă renală

-cancer

–acnee

–carii

-depresie,

–dependenţă

-îmbătrânire prematură

Boala ficatului gras e asimptomatică

Ficatul gras se poate caracteriza ca o depunere de grăsimi în celulele ficatului, mai ales trigliceride. Încărcate cu grăsime, celulele hepatice nu-şi mai îndeplinesc rolurile. Aceasta este prima fază a bolii: steatoza hepatică. Ea avansează prin apariţia inflamaţiei, steatohepatita. Neglijată, duce la fibroză, la acea întărire a ţesutului hepatic, un fel de cicatrici care împiedică funcţiile ficatului şi blochează trecerea sângelui prin ficat.

“Din păcate, cei mai mulți pacienți sunt asimptomatici, iar boala avansează pe nesimțite. De aceea este esențial ca anual să se facă analizele de sânge și o ecografie abdominală. Sunt însă și cazuri rare în care pacientul acuză stări de oboseală accentuată, astenie, stări de greață, vărsături, slăbiciune, stări care-l trimit la medic. Foarte rar, în cazul pacienților cu boala aflată în stadiu avansat sunt resimțite edeme, icter sau ascită”, a explicat dr. Amalia Călinoiu, medic primar medicină internă și specialist gastroenterolog.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel