Sari la conținut

Semnul de avertizare de accident vascular pe care îl puteți observa dimineața 

Semnul de avertizare de accident vascular pe care îl puteți observa dimineața. Există câteva semne cheie ale unui accident vascular cerebral la care cei mai mulți dintre noi știm să fim atenți, iar acestea sunt: o față căzută, vorbirea neclară, slăbiciune într-o parte a corpului.

Dar știai că pierderea vederii, adică un accident vascular ocular, ar putea indica că și tu ești expusă afecțiunii? Cea mai frecventă formă de accident vascular cerebral apare atunci când un cheag de sânge împiedică fluxul de sânge și oxigen către creier.

Semnul de avertizare de accident vascular pe care îl puteți observa dimineața 

Un accident vascular ocular apare din cauza lipsei de flux de sânge către nervul optic. Fiecare ochi are un nerv optic care se conectează la creier, care transportă informații vizuale din retină (o lumină zona sensibilă din spatele ochiului care ajută la capturarea imaginii a ceea ce vedeți) în zona cortexului occipital a creierului nostru.

Acea regiune interpretează imaginea în ceea ce recunoaștem ca vedere.

„Persoanele care suferă de un accident vascular ocular sunt, de obicei, avertizate”, a avertizat Penn Medicine.

Majoritatea oamenilor vor observa pierderea vederii la un ochi atunci când se trezesc dimineața, dar nu vor avea nicio durere. Puteți experimenta o zonă întunecată sau umbră în jumătatea superioară sau inferioară a câmpului vizual.

Alte simptome pe care le puteți observa sunt:

  • sensibilitatea la lumină
  • sau este posibil să fiți mai puțin capabil să vedeți contrastul.

Cine este expus riscului de accident vascular ocular

Este mai probabil să suferiți un accident vascular ocular dacă sunteți de vârstă mijlocie sau în vârstă – doar 10% dintre persoanele afectate au sub 45 de ani, potrivit Penn Medicine.

Apariția unei boli cardiovasculare ar putea crește riscul de apariție a acestei boli.

La unii pacienți cu boli cardiovasculare, tensiunea arterială scade semnificativ în timpul somnului. Această tensiune arterială scăzută reduce circulația prin acele artere, crescând șansa de accident vascular cerebral. Anumite forme de discuri optice pot juca, de asemenea, un rol.

Riscul de a avea un accident vascular ocular este mai mare dacă foramenul optic este mai mic decât media – fibrele nervoase intră în ochi prin această gaură atunci când călătoresc spre creier și în jos prin nervul optic.

Un foramen optic mai mic va însemna că nervii se înghesuie, crescând riscul unui accident vascular ocular.

„Deși relația nu este bine înțeleasă, persoanele care au avut boli cardiovasculare semnificative și care iau, de asemenea, medicamentul Viagra, sunt mai expuse riscului de boală”, a adăugat Penn Medicine.

Următoarele condiții ar putea face afecțiunea mai probabilă:

  • Tensiune arterială crescută
  • Colesterol ridicat
  • Glaucom
  • Diabet
  • Fumatul
  • Anumite tulburări rare ale sângelui

Diagnosticul în primele 4 ore este esențial

În forma sa cea mai gravă, un accident vascular cerebral poate duce la orbirea completă a ochiului. Dar, în unele cazuri, există doar un blocaj temporar al nervului optic și vederea revine rapid.

Acest lucru este adesea descris ca un „mini-accident vascular cerebral”, a declarat Dr. Pearse Keane – un chirurg oftalmologie consultant la Moorfields Eye Hospital – pentru British Heart Foundation.

El i-a îndemnat pe cei care se confruntă cu pierderea bruscă a vederii să consulte urgent un expert.

„Dacă un accident vascular ocular este diagnosticat în decurs de patru ore de la producerea acestuia, este posibil să se elimine cheagul prin masarea ochiului și administrarea de medicamente pentru a reduce presiunea din ochi”, a scris Dr. Keane.

„Din păcate, majoritatea pacienților nu primesc ajutor de specialitate timp de 24 de ore sau mai mult, ceea ce este prea târziu pentru tratament. Chiar dacă vederea nu vă poate fi restabilită, solicitați întotdeauna sfatul medicului după un accident vascular cerebral, deoarece aveți un risc crescut de accident vascular cerebral în creier.”

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel