Sari la conținut

Semnul de mărimea unui bob de mazare care apare la 90% dintre pacienții cu cancer testicular

Cancerul variază foarte mult pentru fiecare persoană, dar un diagnostic în timp util este favorabil în majoritatea cazurilor. Uneori, semnele de avertizare, cum ar fi micile crescături, pot fi greu de observat, în ciuda faptului că afectează marea majoritate a pacienților.

Cancerul testicular apare atunci când celulele anormale din unul sau ambele testicule încep să crească anormal, ducând uneori la formarea unei tumori. Este posibil ca acest lucru să producă mai multe modificări corporale, dar nu toate pot fi observate cu ușurință cu ochiul liber. Potrivit unui expert, 90 la sută dintre pacienți prezintă un nodul de mărimea unui bob de mazăre, care în multe cazuri va fi nedureros.

Organizația de cancer Orchid afirmă că „spre deosebire de multe tipuri de cancer, sunt puțini factori de risc puternic cunoscuți pentru cancerul testicular.

În timp ce majoritatea acestor tipuri de cancer apar la indivizi nebănuitori, unii factori de risc pot fi urmăriți într-o minoritate de cazuri”.

Semnele și simptomele vor diferi, de asemenea, pentru fiecare caz, dar unele semne de avertizare sunt mult mai frecvente decât altele.

Organizația Orchid afirmă: „Un nodul mic de mărimea unui bob de mazăre poate fi simțit în aproximativ 90 la sută din cazuri și în peste 80 la sută din cazuri acest lucru va fi nedureros”.

Ocazional, poate apărea umflarea sânilor în urma unui dezechilibru al hormonilor produși de unele cancere testiculare.

„Simptome similare pot fi cauzate pur și simplu de modificări ale corpului în timpul pubertății (dureri de creștere)”, adaugă organismul de sănătate.

Aceasta poate fi însoțită de dureri de spate declanșate de mărirea treptată a ganglionilor limfatici.

Navin Khosla, Farmacist Superintendent DIN MARS, subliniază importanța verificării regulate a testiculelor pentru a detecta umflături suspecte.

El a spus: „Dacă observați vreunul dintre semnele de avertizare, atunci este important să vă contactați medicul, deoarece acesta poate efectua examinări și teste suplimentare.

Este mai probabil să nu aveți cancer testicular, dar apelând la sfaturi profesionale înseamnă că orice creștere poate fi tratată mai devreme decât mai târziu, iar tratamentul dumneavoastră poate începe rapid.”

În ciuda faptului că este un cancer mai puțin frecvent, acesta rămâne una dintre cele mai răspândite forme de cancer în rândul bărbaților cu vârsta cuprinsă între 15 și 35 de ani.

Un număr mare dintre acești pacienți vor avea semne de avertizare evidente, dar acest lucru nu este întotdeauna cazul, potrivit farmacistului.

El a continuat: „Câteva dintre cele mai frecvente semne de avertizare ale cancerului testicular pot fi observate cu ușurință, cum ar fi durerea sau un nodul, dar acesta nu este cazul tuturor și unele dintre simptome nu sunt ușor de descoperit […].

„Acesta este motivul pentru care este important să vă verificați testiculele cel puțin o dată pe lună.”

Deși este rar, cancerul testicular poate fi uneori letal odată ce s-a răspândit la țesuturile înconjurătoare.

Cu toate acestea, rata de vindecare este mare chiar și în rândul celor cu boală avansată, la aproximativ 80 la sută.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.