duminică, februarie 5, 2023

Semnul din ochii tăi care deschide fereastra spre cele mai intime gânduri. Când ni se arată două opțiuni, ochii noștri tind să treacă de la una la alta și înapoi de mai multe ori, în timp ce deliberăm asupra avantajelor și dezavantajelor fiecăreia.

Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins din SUA au descoperit că viteza cu care ochii noștri se hotărăște între opțiuni dezvăluie adevărata noastră preferință și prezice decizia finală pe care o vom lua.

Te-ar mai interesa: Boala extrem de rară cu care a ajuns la spital un ...

Această mișcare rapidă a ochilor – numită sacadă – este cea care vă permite să citiți; concentrarea ta se deplasează brusc de la cuvânt la cuvânt, fixându-te pentru scurt timp pe unele cuvinte înainte de a trece la construirea sensului dintr-un bloc de text.


Semnul din ochii tăi care deschide fereastra spre cele mai intime gânduri

Sacadele sunt mișcările spontane, rapide și în aceeași direcţie ale ochilor și sunt controlate de lobul frontal al creierului. Saccadele, care au loc în câteva sute de milisecunde, sunt, de asemenea, ceea ce se întâmplă în timpul somnului cu mișcarea rapidă a ochilor (REM).

„Spre deosebire de brațele sau picioarele tale, viteza mișcărilor oculare este aproape total involuntară”, spune Colin Korbisch, inginer mecanic la Universitatea din Colorado Boulder și autorul principal al studiului.

Te-ar mai interesa: Medicamentul minune cu care slăbesc rapid vedetele...

„Este o măsură mult mai directă a acestor procese inconștiente care au loc în creierul tău”.

Pentru a testa dacă ochii noștri sunt o fereastră către mintea noastră, cercetătorii au recrutat 22 de participanți la studiu și i-au făcut să meargă pe o bandă de alergare. Le-au fost prezentate două setări ale benzii de alergare: o scurtă plimbare pe o pată abruptă sau o plimbare mai lungă pe plat.

Te-ar mai interesa: Cel mai puternic tonic și depurativ natural pentru...

Ei au urmărit mișcările ochilor folosind o cameră de mare viteză, în timp ce participanții au avut nevoie de câteva secunde să ia în considerare reprezentările simbolice ale opțiunilor lor.

„Inițial, sacadele pentru oricare dintre opțiuni au fost la fel de viguroase”, spune Alaa Ahmed, inginer mecanic și autor principal al studiului. „Apoi, pe măsură ce timpul a trecut, acea vigoare a crescut din ce în ce mai mult pentru opțiunea pe care au ales-o în cele din urmă.”

Te-ar mai interesa: Atenție! Unghiile care se exfoliază pot anunța o b...

Atunci când cercetătorii au oferit posibilitatea de a alege între două opțiuni de bandă de alergare în care una a fost mult mai efortabilă decât cealaltă, viteza ochilor participanților a avut tendința de a crește atunci când sunt aruncate în direcția opțiunii mai ușoare, subliniind gradul lor de preferință.

„Am descoperit o măsurătoare accesibilă care îți va spune, în doar câteva secunde, nu doar ce preferi, ci cât de mult îl preferi”, spune Ahmed.

Te-ar mai interesa: Patru semne care prevestesc un infarct. Corpul te ...

Sacadele se opresc după decizia finală

Cei cărora le-a luat o perioadă mai scurtă de timp pentru a se decide au avut tendința de a avea mișcări ale ochilor mai rapide. Ei sunt probabil cei mai impulsivi pe care îi suspectează cercetătorii.

Mișcările rapide ale ochilor s-au oprit odată ce participanții au luat decizia finală, sugerând că ochii erau ocupați să colecteze informații ca o modalitate de a decide între două alternative. Neuronii din câmpul ocular frontal și cortexul parietal, care primește informații senzoriale în creier, intensifică activitatea atunci când oamenii sunt implicați în activități de luare a deciziilor.

Când s-a stabilit o preferință în creierul nostru, pare să ridice suprimarea unei regiuni care controlează mișcările ochilor, numită coliculul superior. Acest lucru permite creșterea vitezei ochilor, speculează cercetătorii.

„Lecturile în timp real ale acestui proces de luare a deciziilor necesită de obicei electrozi invazivi plasați în creier. Având această variabilă mai ușor de măsurat, deschide o mulțime de posibilități”, a spus Korbisch.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private