Sari la conținut

Semnul palpabil de sub coaste care poate semnala cancer pancreatic avansat: „Durerea vine și pleacă”

cancer pancreatic
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Durerea de stomac, semn subtil pentru cancerul pancreatic

Semnul palpabil de sub coaste. Cancerul pancreatic este notoriu letal, parțial pentru că simptomele sunt atât de greu de observat la început.

Ca urmare, un număr mare de pacienți sunt diagnosticați în stadiile avansate ale afecțiunii când tumora a invadat țesutul vecin.

Cu toate acestea, două simptome în regiunea coastelor ar putea semnala că boala este deja în stadii avansate. Rapoartele despre acești pacienți au descris anterior o senzație de fluturare sau nodul sub coaste.

Semnul palpabil de sub coaste care poate semnala cancer pancreatic avansat

În 2014, British Medical Journal a raportat relatările pacienților despre simptome intermitente premergătoare unui diagnostic pancreatic. Scopul articolului a fost de a explora modul în care persoanele cu cancer pancreatic interpretau semnele și simptomele pre-diagnostic.

Cercetătorii s-au bazat pe o colecție de interviuri calitative cu pacienți cu cancer pancreatic. Aceștia au descoperit că simptomele de natură intermitentă preced adesea diagnosticul de cancer. Ca rezultat, pacienții pot fi „fals liniștiți” de simptomele care vin și dispar.

„Cancerul pancreatic ar putea fi identificat într-un stadiu în care tratamentul curativ este mai probabil dacă ar exista o mai mare conștientizare a faptului că simptomele gastrointestinale intermitente pot avea o cauză serioasă.

Am fost uimiți de relatările participanților despre simptomele pe care le-au experimentat în mod intermitent și de asigurarea pe care au câștigat-o din perioadele intermediare când s-au simțit relativ bine”, au informat cercetătorii. 

Când se uită la natura simptomelor, oamenii raportează că timpul aproximativ de la prima recunoaștere a unui simptom până la diagnostic a variat de obicei de la mai puțin de o lună la câțiva ani.

„Semnele și simptomele raportate în studiul nostru o reflectă pe cele din studiile anterioare, cu excepția unora”, se arată în raport.

Atenție la durerea surdă în partea superioară a abdomenului

Într-un număr mic de cancere pancreatice, boala este determinată de cancerele cu celule insulare care declanșează supraproducția de insulină.

Potrivit Pancreas Foundation, acest lucru poate duce la scăderea nivelului de zahăr din sânge, provocând frisoane, diaree și spasme musculare. Un semn mai tipic al bolii este o durere surdă în partea superioară a abdomenului sau în partea superioară a spatelui.

Durerea poate veni și dispare sau se poate agrava atunci când vă culcați.

„Acest lucru este probabil cauzat de o tumoare care s-a format în corpul sau coada pancreasului, deoarece presează coloana vertebrală”, explică Johns Hopkins Medicine.

Trebuie remarcat faptul că semnele pot semnala cancer pancreatic avansat, mai degrabă decât precoce, sau o afecțiune fără legătură.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel