Sari la conținut

Simptome nu atât de evidente ale unui accident vascular cerebral pe care medicii doresc să le cunoască toată lumea

Semn AVC
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei
Semn AVC silențios

Simptome AVC mai puțin evidente, pe care medicii doresc să le cunoască toată lumea. Simptomele unui accident vascular cerebral nu sunt doar extreme, ci și foarte bruște.

Un accident vascular cerebral, cunoscut și sub numele de atac cerebral, apare atunci când ceva blochează alimentarea cu sânge către o parte a creierului sau când vasul de sânge din creier se sparge.

În ambele cazuri, persoana afectată poate fie să sufere de leziuni permanente ale creierului, fie chiar să moară. De multe ori, simptomele sunt silențioase, iar alteori puteți obține indicii subtile, chiar dacă sunt extrem de periculoase.

Nerecunoașterea acestor simptome poate duce la întârzieri în primirea asistenței medicale și a atenției, făcând cele mai eficiente tratamente pentru accident vascular cerebral complet inutile.

Așadar, iată câteva semne și simptome mai puțin cunoscute pe care o persoană le poate prezenta, iar medicii ar dori să le știți ca măsură de precauție.

AVC, simptome mai puțin cunoscute: Mușchii feței slabi

Persoanele care sunt cele mai susceptibile de a suferi un accident vascular cerebral au mușchii feței slabi. Acest lucru se întâmplă atunci când nervii care controlează mușchii faciali sunt deteriorați. Paralizia facială este o pierdere a mușchilor dintr-o porțiune a feței, în timp ce membrele încă funcționează perfect.

Amețeli, greață și vărsături

Greața și vărsăturile cronice sunt unul dintre cele mai frecvente și ignorate simptome ale accidentului vascular cerebral găsite la pacienți. Un accident vascular cerebral care apare la nivelul cerebelului provoacă reflexe anormale ale capului și partea superioară a corpului, ducând la greață.

Un alt simptom nu atât de comun include vertijul și amețelile care sunt declanșate de un accident vascular cerebral acut de trunchi cerebral. Deoarece durerile de cap sunt frecvente și pot fi chiar declanșate de lumini extrem de strălucitoare, chiar și spitalele le pot diagnostica greșit pentru o altă boală.

AVC, simptome mai puțin cunoscute: Amorțeală în mâini

Un alt simptom comun, dar cel mai ignorat al unui accident vascular cerebral este amorțeala în mâini și degete. Înainte de un accident vascular cerebral, este posibil să pierdeți senzația la unul dintre brațe sau degete.

Încă o dată, acest simptom poate fi diagnosticat greșit de către profesioniștii medicali, deoarece este frecvent în alte afecțiuni care ciupesc nervii brațelor sau picioarelor.

Vorbire neclară

Majoritatea persoanelor care suferă de accidente vasculare cerebrale suferă de vorbire tulbure din cauza paraliziei faciale, își pierd mult controlul asupra mușchilor faciali, afectând mișcarea maxilarului și a limbii.

Mișcări necontrolate ale ochilor

O altă provocare pe care o au supraviețuitorii accidentului vascular cerebral este controlul mișcărilor și poziției ochilor. Acestea sunt cauzate în mare parte de o tulburare a unor părți ale creierului și nervilor care controlează ochiul, provocând clipirea involuntară, clipirea cu ochiul și mișcarea ochilor.

AVC, simptome mai puțin cunoscute: Sughitul cronic

Sughitul este destul de enervant, dar nu trebuie luat doar cu ușurință, deoarece poate fi un simptom potențial al unui accident vascular cerebral. Potrivit Clinicii Mayo, chiar dacă sughitul nu exacerbează starea dumneavoastră după accident vascular cerebral, supraviețuitorii pot observa dureri în piept și amorțeală ori de câte ori sughit.

Dureri de cap severe

În afară de migrenă, foame și vedere proastă, chiar și un accident vascular cerebral iminent poate declanșa dureri de cap severe. Dacă suferiți de dureri de cap cronice sau migrene, este posibil să aveți riscul unui accident vascular cerebral.

Un accident vascular cerebral este atunci când vasele de sânge din creier sunt înfundate, privând creierul de oxigen. Unii pacienți pot prezenta dureri de cap intermitente sau migrene chiar și în timpul recuperării.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel