
Senzația de nod în gât și apăsare în piept. Ce ascunde aceste simptome

De obicei, senzația de nod în gât și apăsarea în piept sunt simptome supărătoare, dar nu și periculoase. Acestea pot apărea fie din cauze medicale, fie psihologice.
Principalele cauze care duc la apariția senzației de nod în gât și a apăsării în piept sunt:
În momentele de stres accentuat, poate să apară senzația de nod în gât. Însă, dacă nu te confrunți cu o perioadă stresantă, este necesar să suspectezi o cauză medicală.
Te-ar mai interesa: Medicii trag un semnal de alarmă! Otrava care îți ...
În funcție de severitate, senzația de nod în gât poate produce dificultăți la înghițire sau poate fi însoțită de dureri în piept sau de senzația de sufocare.
Senzația de nod în gât poate fi cauzată și de hipocalcemie (scăderea cantității de calciu din sânge), hipomagneziemie (scăderea cantității magneziului din sânge) și alcaloză (scăderea acidității sângelui).
O cauză frecvent întâlnită este și hiperventilația, care se referă la respirația mai frecventă decât este necesar, pe fond de anxietate, stres sau atac de panică. În timpul acestei respirații, persoana în cauză elimină prea mult bioxid de carbon, fapt ce duce la senzație de nod în gât și sufocare. Bioxidul de carbon contribuie la aciditatea sângelui, prin crearea de acid carbonic.
Te-ar mai interesa: Transpirații nocturne: 7 motive pentru care ați pu...
De aceea, hiperventilația pe fond de stres va provoca o scădere a acidului carbonic circulant, cu scăderea consecutivă a acidităţii sângelui şi apariţia senzaţiei de sufocare şi nod în gât, prin contracţia musculaturii laringiene. În această situație, pacientul trebuie calmat prin administrarea de medicamente placebo, care să îl determine să creadă că îi face bine, fără vreun efect real.
Te-ar mai interesa: Un nou studiu arată care este principala cauză a s...
Dacă senzația de nod în gât este însoțită și de durere la nivelul gâtului, scădere în greutate, simptomatologie apărută brusc după vârsta de 50 de ani, greață și vărsături, dificultate la înghițire, slăbiciune musculară, masă palpabilă la nivelul gâtului sau în altă parte a corpului, simptomatologie care se agravează treptat, simptome care semnalează o infecție, cum ar fi febra sau inflamarea ganglionilor limfatici, nu mai sta pe gânduri și cere ajutorul unui medic.
Te-ar mai interesa: O lingură luată zilnic din acest produs poate redu...
Un tratament adecvat se poate stabili doar în urma unui diagnostic corect. De aceea, medicul te poate îndruma să faci o ecografie a zonei cervicale, o ecografie tiroidiană, o endoscopie digestivă superioară, o pH-metrie esofagiană, o endoscopie digestivă superioară, o fibroscopie efectuată de către medicul ORL-ist, un exsudat faringian și un set de analize de sânge.
În cazul tulburărilor cauzate de stres este recomandată psihoterapia. În acest fel, pacientul va înțelege care sunt factorii care îi declanșează senzațiile neplăcute și va ști cum să acționeze, pentru a se vindeca.
Te-ar mai interesa: Mihai Voropschievi a realizat horoscopul sufletelo...
Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.
Urmăriți Doctorul Zilei și pe Google News.
Ne puteti de asemenea urmari si pe Telegram.