Sari la conținut

Senzația de nod în gât și apăsare în piept. Ce ascunde aceste simptome

cauze si tratament durere în gât
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
totul despre durerea de gat

De obicei, senzația de nod în gât și apăsarea în piept sunt simptome supărătoare, dar nu și periculoase. Acestea pot apărea fie din cauze medicale, fie psihologice.

Principalele cauze care duc la apariția senzației de nod în gât și a apăsării în piept sunt:

  • boala de reflux gastroesofagian (constă în iritarea faringelui cu acid gastric și provoacă spasm muscular și senzație de corp străin blocat în gât, dar și arsuri în piept), boli de motilitate ale esofagului, afecțiuni ale sfincterului esofagian superior;
  • afecțiuni faringiene inflamatorii (irită și inflamează faringele: amigdalita, faringita, sinuzita cronică);
  • hipertrofia bazei limbii;
  • lipsa de calciu;
  • tumori faringo-esofagiene sau faringo-laringiene;
  • tulburări ale mușchilor scheletici;
  • tiroida mărită în volum sau inflamată;
  • noduli tiroidieni măriți, care se simt la palpare;
  • afecțiuni psihologice sau stres (tulburările de anxietate și depresia pot genera senzație de nod în gât).

În momentele de stres accentuat, poate să apară senzația de nod în gât. Însă, dacă nu te confrunți cu o perioadă stresantă, este necesar să suspectezi o cauză medicală.

Simptome alaramante care pot însoți senzația de nod în gât

În funcție de severitate, senzația de nod în gât poate produce dificultăți la înghițire sau poate fi însoțită de dureri în piept sau de senzația de sufocare.

Senzația de nod în gât poate fi cauzată și de hipocalcemie (scăderea cantității de calciu din sânge), hipomagneziemie (scăderea cantității magneziului din sânge) și alcaloză (scăderea acidității sângelui).

O cauză frecvent întâlnită este și hiperventilația, care se referă la respirația mai frecventă decât este necesar, pe fond de anxietate, stres sau atac de panică. În timpul acestei respirații, persoana în cauză elimină prea mult bioxid de carbon, fapt ce duce la senzație de nod în gât și sufocare. Bioxidul de carbon contribuie la aciditatea sângelui, prin crearea de acid carbonic.

De aceea, hiperventilația pe fond de stres va provoca o scădere a acidului carbonic circulant, cu scăderea consecutivă a acidităţii sângelui şi apariţia senzaţiei de sufocare şi nod în gât, prin contracţia musculaturii laringiene. În această situație, pacientul trebuie calmat prin administrarea de medicamente placebo, care să îl determine să creadă că îi face bine, fără vreun efect real.

Dacă senzația de nod în gât este însoțită și de durere la nivelul gâtului, scădere în greutate, simptomatologie apărută brusc după vârsta de 50 de ani, greață și vărsături, dificultate la înghițire, slăbiciune musculară, masă palpabilă la nivelul gâtului sau în altă parte a corpului, simptomatologie care se agravează treptat, simptome care semnalează o infecție, cum ar fi febra sau inflamarea ganglionilor limfatici, nu mai sta pe gânduri și cere ajutorul unui medic.

Diagnostic și tratament

Un tratament adecvat se poate stabili doar în urma unui diagnostic corect. De aceea, medicul te poate îndruma să faci o ecografie a zonei cervicale, o ecografie tiroidiană, o endoscopie digestivă superioară, o pH-metrie esofagiană, o endoscopie digestivă superioară, o fibroscopie efectuată de către medicul ORL-ist, un exsudat faringian și un set de analize de sânge.

În cazul tulburărilor cauzate de stres este recomandată psihoterapia. În acest fel, pacientul va înțelege care sunt factorii care îi declanșează senzațiile neplăcute și va ști cum să acționeze, pentru a se vindeca.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel