Sari la conținut

Serotonina e esențială pentru digestie, somn și procesul de vindecare. Cum îi poți crește nivelul natural

serotonina
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Multi dintre noi am auzit ca serotonina ar fi “de bine”. Dar ce este, de fapt si de ce este importanta pentru starea noastra de bine si pentru sanatate, in general?
Serotonina este o substanta chimica produsa de catre celulele nervoase si are rolul de a transmite semnale, mesaje intre acestea. Ea este prezenta si in alte structuri decat cele nervoase: sistemul digestiv si trombocite.

”Serotonina este implicata in digestie, somn si in procesul de vindecare dar este, mai ales, un stabilizator al starii emotionale, fiind asociata cu experimentarea starii de bine, de fericire. O clasa de medicamente antidepresive tinteste tocmai cresterea nivelului de serotonina in creier.
Dar putem creste nivelul serotoninei si altfel decat medicamentos,” explică dr. Elena Păcuraru, medic primar de medicină internă.

Cum să crești nivelul de serotonină natural

Medicul subliniaza ca raspunsul este DA si ofera cateva sugestii:
• Expunerea la soare;
• Exercitiul fizic efectuat cu regularitate;
• Includerea in alimentatie a alimentelor bogate in triptofan, aminoacidul din care se produce serotonina: oua, branza, nuci si seminte, ananas, somon, carne de curcan;
• Suplimente alimentare care contin triptofan (s-au dovedit stabilizatoare ale starii emotionale, amelioreaza calitatea somnului, utile in programele de scadere in greutate);
• OZONOTERAPIA a demonstrat prin studii de laborator cresterea nivelului de serotonina in sange cu scaderea anxietatii si a tulburarilor de somn.
Multitudinea de efecte benefice pe care le exercita serotonina in corpul nostrum merita efortul de a ne ingriji sa producem suficienta. Cu atat mai mult cu cat anxietatea, depresia si tulburarile de somn, cu tot cortegiul lor de simptome care scad calitatea vietii si randamentul social si profesional afecteaza un segment tot mai important al populatiei.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel