Categories: Ştiri sănătate

Servicii stomatologice gratuite pentru 1.800 de copii

Servicii stomatologice gratuite pentru 1.800 de copii. Inițiativa Asociației „Zi de Bine” vă face ca pentru aproape 1.800 de copii din mediul rural, din județul Cluj, să fie asigurate servicii stomatologice gratuite.

În România, doar 18,6% din școli au un cabinet medical general și doar 3% dispun de un cabinet medical dentar. În plus, la nivel rural există doar 88 de cabinete medicale școlare, potrivit datelor oferite de Ministerul Sănătății în 2019, dintre care doar șapte oferă și servicii stomatologice.

Asociația „Zi de Bine” amenajează în comuna Cătina un cabinet stomatologic. Totodată copii vor beneficia și de ateliere educative pentru prevenirea problemelor de sănătate orală.

Conform datelor oferite de Institutul Național de Statistică, 63% dintre români nu se spală pe dinți, și asta în ciuda programelor de conștientizare privind importanța igienei orale – se arată într-un comunicat de presă al asociației.

Servicii stomatologice gratuite pentru 1.800 de copii prin proiectul „Zi cu zâmbet”

În cadrul proiectului „Zi cu zâmbet”, copiii vor avea acces gratuit la ajutor specializat, asociația acoperind costurile tratamentelor pe o perioadă de trei-șase luni.

Prin proiectul „Zi cu zâmbet”, reprezentanții asociației trag un semnal de alarmă privind gravitatea situației și nevoia urgentă de a prioritiza acest sector al sănătății orale.

 

Conform legii, serviciile stomatologice pentru copii ar trebui să fie gratuite

 

De la 1 iulie 2023, toate tratamentele stomatologice pentru copiii de până la 18 ani vor fi gratuite. Părinții nu vor plăti nimic nici pentru aparatele ortodontice. Iar gratuitatea, în acest caz, se aplică și tinerilor de până în 26 de ani, dacă sunt elevi sau studenți și nu au un salariu. Sunt măsuri care vor ajuta mult copiii, spun specialiștii, în condițiile în care durerea și disconfortul provocate de cariile netratate pot afecta somnul, concentrația și performanțele școlare.

Deși legea prevede gratuitatea tratamentelor stomatologice pentru copiii de până la 18 ani, realitatea din teren este alta.

Dr. Mihaela Șerbănoiu, pedodont, a declarat pentru euronews: ”Avem foarte mulți copii și foarte multe solicitări. Ajung să se facă programări o dată la 3 luni pentru un copil, plus că, în momentul de față plafonul fiind insuficient, numărul copiilor cu probleme stomatologice fiind foarte mare, nu putem să îi ajutăm, decât să facem o manoperă per copil.”

Recent Posts

Pesionarii ale căror pensii se recalculează de două ori. Şeful Casei de Pensii: „Vor beneficia de încă o altă creștere opțională”

Pensii recalculate de două ori. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, a detaliat schimbările…

3 minute ago

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice care generează noi presiuni asupra sistemului de sănătate. Bunăstarea…

9 ore ago

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei la recalculare

Câți ani de vechime trebuie să ai ca să-ți crească pensia cu aproape 1500 lei…

10 ore ago

Ce se întâmplă cu creierul în prima jumătate a somnului

Există trei nevoi fundamentale ale oamenilor pentru a supraviețui: alimentația, oxigenul și somnul. Odihna este…

11 ore ago

Anii lucrați în străinătate se adaugă la calculul pensiei din România?

O întrebare tot mai frecventă în rândul românilor în ultima perioadă este dacă anii lucrați…

11 ore ago

Citeste si: