luni, mai 23, 2022

Alergiile sunt provocate de organismul nostru, drept un sistem de apărare. O alergie este, de fapt, o reacție exagerată a sistemului imunitar la un anumit iritant.

Primăvara este unul dintre cele mai frecvente perioade ale anului când vine vorba de instalarea alergiilor. Acestea au loc primăvara deoarece natura înflorește și răspândește în jur polen.

Polenul este un iritant puternic și una dintre cele mai comune cauze pentru declanșarea alergiilor.

Te-ar mai interesa: Previziunea teribilă a lui Bill Gates: Ce se va în...

Alergiile – principalele cauze

Dr. Rareș Simu, alergolog, a vorbit la Spectacola despre alergii, cauze și simptome pe care le putem întâlni în această primăvară.

Cauzele acestor alergii sunt, în principu, polenurile, care încep să apară în perioada asta: polenurile de arbor și polenurile de graminee. Este un tip de graminee care începe să polenizeze chiar din martie sau aprilie, după care din mai, iunie și până în iulie. Polenul de arbori începe chiar din februarie și ține până în aprilie-mai. Arborii care polenizează din februarie, martie sunt: alunul, arinul, salcia, după care vine polenul de arbori, care polenizează mai târziu: mesteacănul, ulmul, salcâmul, plopul.„, a explicat Dr. Rareș Simu, alergolog, pentru Spectacola.

Te-ar mai interesa: Topul celor mai CURATE alimente. Lygia Alexandresc...

Simptomele alergiilor

Specialistul ne-a explicat și faptul că există mai multe simptome, care ne pot trage un semnal de alarmă. Acestea se pot manifesta la nivelul ochilor, nasului sau chiar la plămâni, în funcție de gradul ridicat al inflamației.

Alergiile la polenuri se pot manifesta la nivelul căilor respiratorii, nasului, plămânilor, în principal. Prin contactul cu ceste polenuri, la care există o sensibilizare, adică pacientul are alergie, apare o inflamație a mucoasei respiratorii, la contactul cu acel tip de polen la care pacientul este alergic. Această inflamație dă principalele simptome.

Te-ar mai interesa: Lucruri pe care nu le știai despre cafeaua reîncăl...

De exemplu, la nivelul mucoasei nazale apar secreții, apare strănutul repetitiv, mâncărimea la nivelul nasului, la nivelul cerului gurii sau la nivelul urechilor și apare senzația de înfundare nazală. Pacientul respiră greu pe nas din cauza inflamației mucoase, pentru că aerul nu mai poate intra suficient pe nas.

Acestea au și consecințe legate de posibila diminuare a mirosului sau chiar dispariția mirosului, în funcție de gradul de inflamație a mucoasei. Dacă inflamația apare mai jos, la nivelul mucoasei respiratorii, atunci pot să apară manifestările astmului, care se manifestă prin tuse, senzație de respirație dificilă și printr-un zgomot specific, care apare la acea respirație șuierătoare.

Te-ar mai interesa: Mihaela Bilic avertizează: „Stresul cronic și somn...

Dacă există și o sensibilitate la nivelul conjunctivei, deci la nivelul ochilor, atunci apar manifestările conjunctivitei, respectiv roșeața ochilor, mâncărime și lăcrimare excesivă. Aceste manifestări, mai ales cele de rinită, adică inflamația mucoasei nazale, pot să fie confundate, în multe cazuri, cu episoade de răceală. Trebuie făcută o analiză foarte amănunțită, pentru a vedea dacă pacienții au aceste simptome repetitiv, în fiecare an, în aceeași perioadă.”, a explicat specialistul.

Te-ar mai interesa: Alimentația sănătoasă în timpul menopauzei. Sfatur...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private