duminică, ianuarie 23, 2022

Începe la sfârșitul lunii septembrie și durează până în luna mai, anul viitor. Anual, la nivel mondial, între 3 și 5 milioane de oameni fac o formă severă de gripă, iar dintre ei, până la 500.000 mor din cauza complicațiilor. De 60 de ani încoace, cea mai eficientă modalitate de a preveni boala este vaccinarea.

Dana Lascu

În precedentul sezon gripal (septembrie 2016 – mai 2017), în România s-au înregistrat 47.281 cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, infecții virale ale căilor respiratorii superioare – IACRS – și pneumonii) și 27 de decese. Distribuția deceselor pe grupe de vârstă a fost următoarea: un caz la 0-1 an, 3 cazuri la 15-49 ani, 3 la 50-64 ani și 20 la persoane peste 65 ani. Niciuna din persoanele decedate nu fusese vaccinată.

Te-ar mai interesa: Cât de efeciente sunt măștile? Experiment realizat...

Gripa sezonieră este, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), o infecție virală acută, care se răspândește ușor de la o persoană la alta.

Virusurile gripei sezoniere circulă în întreaga lume și pot afecta persoanele din orice grup de vârstă.

Virusurile gripale și tipurile lor

Există trei tipuri de virusuri gripale sezoniere: A, B și C. Subtipurile de virus gripal A care circulă în prezent printre oameni sunt: A (H1N1) și A (H3N2). Gripa circulantă A (H1N1) este, de asemenea, scrisă ca A (H1N1) pdm09, deoarece a cauzat pandemia din 2009 și a înlocuit ulterior virusul gripei sezoniere A (H1N1), care a circulat înainte de 2009.

Te-ar mai interesa: Cancer: Semnul de avertizare când te trezești dimi...

Virusurile gripei A și B circulă și provoacă focare și epidemii. Din acest motiv, tulpinile relevante de virus gripal A și B sunt incluse în vaccinurile de gripă sezonieră.

Gripa sezonieră se răspândește ușor, cu transmitere rapidă în zone aglomerate, inclusiv în școli și spitale. Atunci când o persoană infectată tușește sau strănută, picăturile care conțin viruși sunt dispersate în aer și sunt răspândite în apropierea persoanelor care le respiră. Virusul poate fi, de asemenea, răspândit de mâinile contaminate. Pentru a preveni transmiterea, oamenii ar trebui să-și acopere gura și nasul cu batiste, șervețele sau măști chirurgicale, atunci când tușesc și să-și spele în mod regulat mâinile.

Te-ar mai interesa: Informații de ultimă oră de la Ministerul Sănătăți...

Gripa sezonieră se caracterizează printr-o apariție bruscă a febrei, tuse (de obicei uscată), dureri de cap, dureri musculare și articulare, stare generală de rău (senzație de rău) și durere în gât. Tusea poate fi severă și poate dura 2 sau mai multe săptămâni. Majoritatea oamenilor se recuperează în decurs de o săptămână, fără a necesita îngrijiri medicale. Timpul de la infecție până la boală, cunoscut ca perioadă de incubație, este de aproximativ 2 zile. Vaccinarea împotriva gripei este cea mai eficientă metodă de prevenire.

Te-ar mai interesa: Un aliment banal hrănește celulele canceroase și e...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Stiri Calde (citeste aici)

spitale private