Sari la conținut

Sezonul gripal se poate întinde până în primăvară. Uite ce recomandări fac specialiștii

gripa
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Sezonul gripal se poate întinde până în primăvară. Uite ce recomandări fac specialiștii!

Spitalele sunt pline cu pacienți diagnosticați cu viroze respiratorii. În acest context, medicii spun că sezonul gripal se poate prelungi, astfel că recomandă vaccinarea populației.

Potrivit specialiștilor, sezonul gripal se poate întinde până în primăvară, astfel că recomandă în continuare vaccinarea antigripală. Administrarea unui astfel de ser este mai facilă acum.

Vaccinarea antigripală se poate face şi în farmacii

Colegiul Farmaciştilor a anunţat ieri că vaccinarea antigripală se poate face şi în farmaciile comunitare autorizate în acest sens de Ministerul Sănătăţii, în cadrul unui program pilot.

Cum se realizează vaccinarea antigripală în farmacii

Vaccinarea antigripală în farmacii se realizează de către farmaciștii care au absolvit cursuri de pregătire postuniversitară organizate de Universitățile de Medicină și Farmacie din România în lunile noiembrie-decembrie ale anului trecut.

De asemenea, farmaciile care au dorit să se implice în program au fost autorizate special pentru a desfășura activitatea de vaccinare împotriva gripei sezoniere, lista acestora fiind publicată pe site-ul Ministerului Sănătății.

Sezonul gripal se poate întinde până în primăvară. Uite ce recomandări fac specialiștii

Vaccinarea antigripală se poate realiza în farmaciile autorizate din București și din alte 15 județe.

Persoanele care doresc să se vaccineze împotriva gripei sezoniere în farmaciile comunitare trebuie să parcurgă următorii pași:

  • Să consulte lista celor 93 de farmacii din toată țara autorizate pentru vaccinare antigripală, pe site-urile Ministerului Sănătății și al Colegiului;
  • Farmaciștilor din România, să solicite recomandarea medicală de vaccinare antigripală fie la medicul de familie, fie unui alt medic specialist, dacă în anii anteriori au fost cel puțin o dată vaccinați împotriva gripei sezoniere;
  • Să se prezinte la data programării cu recomandarea medicală în farmacia autorizată; 
  • Să achiziționeze vaccinul antigripal în vederea administrării acestuia, potrivit RRA.

Amintim că Ministerul Sănătății a publicat mai multe infografice cu simptomele fiecărei afecțiuni și cu particularitățile în cazul copiilor mici.

Părinţii ai căror copii au simptome ale unor infecţii respiratorii trebuie să se adreseze medicului de familie, în cabinet sau la centru de permanenţă. Medicul va evalua copilul şi va prescrie tratament adecvat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel