Sari la conținut

Sfântul care aduce ploaia și te apără de rele. Cum îți poți visa ursitul și ce e absolut interzis în această mare sărbătoare

Sfântul Ilie, mare sărbătoare pentru creștini! Sfântul Ilie este cunoscut ca un ocrotitor al recoltelor și aducător de ploi. Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Proroc Ilie in fiecare an pe 20 iulie.

Sfantul Ilie este considerat de catre credinciosi ca fiind facator de minuni si aducator de ploi in vremuri grele, de seceta.

In traditia populara, in momentul in care se intampla fenomene meteorologice spectaculoase se spune ca, de fapt, Ilie traverseaza cerul in caruta lui de foc pentru a ne ocroti. Datorita faptului ca este unul dintre profetii evrei, Biserica Ortodoxa il cunoaste sub numele de Sfantul Mare Proroc Ilie Tesviteanul.

Conform traditiei, in timpul furtunii, ferestrele si usile caselor trebuie inchise, pentru ca niciun spirit rau sa nu poata intra inauntru iar asa sa nu fie trasnita. Pe timpul furtunii oamenii trebuie sa stea la luminisuri, deoarece este mai bine sa te ploua. La adaposturi toate spiritele rele trag.

O datina stramoseasca spune ca in timpul furtunii este bine sa iti faci cruce des, deoarece Dumnezeu i-a spus lui Ilie cand i-a inmanat biciul ca sa loveasca in toate, insa nu si in cruce!

O alta datina spune ca in ajunul zilei de Sfantul Ilie fetele sa mearga noaptea in locurile unde canepa este semanata, sa se dezbrace si sa se tavaleasca goale prin canepa. Mai apoi, acestea trebuie sa se imbrace repede si sa mearga acasa sa doarma. Iar daca in timpul noptii fetele vor visa canepa verde, la maritis acestea vor lua flacai de barbati. Iar daca vor visa canepa uscata, fetele se vor marita cu oameni batrani.

Se mai obisnuia ca la revarsatul zorilor oamenii sa culeaga ierburi de leac pe care apoi le duceau acasa si le puneau la uscat la umbra.

Tot de sarbatoarea Sfantului Ilie se obisnuieste ca femeile sa aduca la biserica busuioc si sa il puna la iconostas. In aceasta zi nu se consuma mere noi, deoarece marul este pomul Sfantului Ilie. Daca in ziua aceasta va tuna, toate alunele vor seca iar restul fructelor vor face viermi, spun tradițiile din moși strămoși, conform calendarulortodox.ro.

Iată care sunt cele mai comune și întâlnite patru superstiții la români pe care nu ai voie să le faci sub nici o formă de Sfântul Ilie:

  • să nu neglijezi sărbătoarea, ci să o cinstești
  • să nu faci treburi casnice, ci să te duci la slujbă și să împarți bucate nevoiașilor

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel