Categories: Stil de viaţă

Sfat pentru femei de la o celebră actriță: „Conştientizați cancerul de sân”

După 40 de ani, femeile ar trebui să acorde mai multă atenție propriei sănătăți. Screening-ul anual poate fi salvator de vieți. Depistarea cancerului într-o fază incipientă, înainte ca acesta sa treacă în faza de metastaze, face ca terapia locala să aiba șanse mari de vindecare.

De aceea se pune un accent ridicat pe controale regulate și depistarea afecțiunii la timp.

Celebra actriță și model internațional, Elizabeth Hurley acordă o atenţie deosebită propriei sănătăți. Hurley este implicată într-o campanie privind conştientizarea cancerului la sân şi aminteşte că bunica sa a murit de această boală, într-o perioadă în care discuţiile despre cancerul mamar erau tabu.

Ajunsă la vârsta de 57 de ani, Elizabeth Hurley le sfătuieşte pe femei să îşi facă o mamografie regulat după vârsta de 40 de ani. Vedeta vrea ca toate femeile să conştientizeze cancerul de sân şi să le determine să îşi facă periodic analize prin care această boală să fie depistată la timp.

„A fost diagnosticată într-un moment în care nimeni nu vorbea despre asta. Ea nu ne-a spus că a fost bolnavă timp de un an”, a declarat vedeta pentru People, adăugând că a fost „diagnosticată într-un moment în care îi era jenă să vorbească chiar și cu medicul ei. A fost doar un subiect tabu.”

Elizabeth Hurley a început să îşi facă regulat mamografii după vârsta de 40 de ani. Totodată, vedeta a mai completat că toate fetele adolescente ar trebui învăţate de medic cum să-şi verifice periodic sânii, informează prevention.com.

Realizarea la timp a mamografiilor și a ecografiilor mamare

În acest context, medicii specialiști trag un semnal de alarmă în privința importanței prevenției prin realizarea la timp a mamografiilor și a ecografiilor mamare.

„Până la vârsta de 40 de ani, investigația de rutină în cancerul de sân este ecografia mamară. După această vârstă, se recomandă examinarea mamografică, deoarece se schimbă textura sânului.

În general, ecografia de sân se recomandă anual de rutină, iar mamografia la doi ani. În funcție de modificările găsite la examinările precedente sau de antecedentele personale, re-evaluările pot fi recomandate repetat la interval mai scurt.

Examinarea ecografică se poate face la cerere sau oricât de des e necesar, nefiind iradiantă. În cazul mamografiei, aceasta fiind o examinare radiografică, iradiantă, necesită recomandare din partea unui medic specialist, ținând cont de vârsta femeii, de modificările clinice la nivelul sânului sau de antecedentele în familie”, explică dr. Cristina Aurelia Bilbie, medic primar radiologie – imagistică medicală, cu competențe în senologie, computer tomograf și imagistică prin rezonanță magnetică.

Examinare mamografică

Examinarea mamografică de screening (control fără simptome) se efectuează după vârsta de 40 de ani.

Mamografia se poate recomanda şi înainte de vârsta de 40 de ani, atunci când există o indicație în urma unei examinări ecografice anormale sau în cazul antecedentelor familiale.

Recent Posts

Cu ACEASTĂ practică veche de 4.000 de ani poți învinge stresul

Vechea practică de a merge în labirinturi a fost din ce în ce mai populară…

12 minute ago

Tulburarea alimentară afectează un sfert dintre persoanele cu diabet zaharat dependent de insulină

Aproape un sfert dintre pacienții cu diabet zaharat insulino-dependent cu vârsta de 16 ani și…

32 de minute ago

Bioenergoterapeut român, despre cele 7 puncte energetice din România: „Suntem singura țară din lume care…”

Din cele 15 puncte energetice care ar exista pe Terra, țara noastră ar deține 7…

51 de minute ago

Lipsa acestor vitamine și minerale pot predispune la cancer de tiroidă. Multe persoane au deficit și nu știu

Lipsa de vitamine. Cele mai comune deficiențe de nutrienți sunt de fier, iod și vitamina…

o oră ago

Rolul esențial al nutriției în bolile secolului nostru: comportamente și soluții pentru o viață sănătoasă

Nutriția a devenit mai mult decât o problemă de estetică și de identitate de sine,…

2 ore ago

Alertă majoră! Pământul urmează să fie lovit sâmbătă dimineață de o furtună geomagnetică neaștptat de puternică

Pământul urmează să fie lovit sâmbătă dimineață de o furtună geomagnetică. Consecințele puternice ale erupției…

2 ore ago

Citeste si: