Sari la conținut

Sfaturi importante care îți vor face cafeaua de dimineată mai eficientă

Consumul de cafea și infecțiile virale sau gripă
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Nu beți cafea dacă aveți infecții virale sau gripă

Cafeaua de dimineață este poate cel mai răspândit obicei al omenirii. Aproximativ 500 de miliarde de cești de cafea sunt consumate în întreaga lume în fiecare an. Asta înseamnă multă cofeină! Cu gama sa larga de efecte farmacologice si fiziologice, cofeina este de fapt cel mai utilizat stimulent al sistemului nervos central din lume.

Există câteva mici ajustări pe care le puteți face aportului de cofeină pentru a crește semnificativ eficiența consumului de cofeină.

3. Prepara cafeaua corect

  • Folosește apa proaspătă și filtrata pentru a-ți prepara cafeaua. Apa cu impurități poate afecta gustul și calitatea cafelei.
  • Păstrează boabele de cafea proaspete: Daca folosești boabe de cafea, asigura-te că le păstrezi într-un recipient etanș, într-un loc răcoros și întunecat. Evita expunerea la aer, lumina și umiditate excesiva pentru a menține prospețimea cafelei.
  • Macină cafeaua chiar înainte de preparare: Măcinarea boabelor de cafea chiar înainte de preparare vă ajuta la păstrarea aromei și prospețimii. Utilizează o râșnita de cafea buna și reglează nivelul de măcinare în funcție de metoda de preparare pe care o folosești (ex. fina pentru espresso, mai mare pentru cafetiera).

2. Nu bea cafea imediat după trezire

După cum subliniază Andrew Huberman, profesor de oftalmologie și neuroștiințe la Școala de Medicină a Universității Stanford, există probleme cu această abordare.

Corpul tău are o monedă energetică numită ATP sau adenozin trifosfat (trei legături de fosfat conțin energie). Pe măsură ce corpul folosește energie, ATP este descompus și adenozina se acumulează în organism. Adenozina se leagă de receptorii din organism, spunând organismului că are nevoie de energie și are nevoie de somn pentru a readuce adenozina la ATP. Cofeina acționează prin blocarea receptorilor de adenozină. Și te trezește din nou, potrivit andreearaicu.ro.

În timpul somnului, adenozina este reciclată în organism pentru a forma ATP. Acesta este motivul pentru care nivelul de adenozină din organism este mai scăzut când ne trezim decât atunci când dormim. Dacă bei cafea imediat ce te trezești, această adenozină nu se poate lega de receptorii tăi. De aceea te poți simți proaspăt.

Rețineți, totuși, că această adenozină nu a dispărut. E încă acolo, așteaptă. Când efectele cofeinei dispar, adenozina rămasă începe să se lege de receptorii săi, provocând senzația de oboseală după-amiaza. Scăderea din acea după-amiază i-ar putea face pe mulți să înceapă să consume din nou cofeină. De asemenea, oprirea cafelei cu 8-12 ore înainte de culcare vă va afecta calitatea somnului.

1. Limitează consumul de cafea

Dacă simți nevoia să consumi cantități mari de cafea pe tot parcursul zilei, vei descoperi că cel mai simplu mod de a consuma cafeaua mai eficient este limitarea cantității de cafea pe care o bei.

Poate suna paradoxal, dar are sens. Utilizați cafeaua ca stimulent atunci când doriți să întreprindeți o anumită acțiune. De exemplu, poate doriți să vă concentrați mai mult pe muncă în prima parte a zilei. Este momentul perfect pentru a bea o ceașcă de cafea. Dacă luați încă 2-3 comprimate în aceeași zi, veți acumula o toleranță și veți fi mai puțin eficient în dimineața următoare.

Limitându-vă consumul de cafea la aceste scopuri, puteți reduce consumul total de cafea. Acest lucru face mai puțin probabil ca rezistența să se dezvolte. Ca rezultat, puterea cofeinei este reținută și utilizată în mod optim. De asemenea, puteți alege să reduceți complet cofeina timp de o săptămână la fiecare câteva săptămâni pentru a vă menține toleranța la cofeină sub control.

.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel