Sari la conținut

Sfaturi otrăvite! Ce nu ar trebui nu-i spui NICIODATĂ unei persoane care suferă de despresie

Sfaturi otrăvite! Ce nu ar trebui nu-i spui NICIODATĂ unei persoane care suferă de despresie.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), se estimează că 350 de milioane de oameni suferă de depresie în întreaga lume. Asta înseamnă că, dacă tu nu ești deprimat, este posibil să cunoști pe cineva care este. Potrivit yourtango.com, persoanele care suferă de depresie au nevoie de a fi ascultați, dar nu judecați. Au nevoie de încredere, dar nu de sfaturi nedorite. 

Ce nu ar trebui nu-i spui NICIODATĂ unei persoane care suferă de despresie

Dacă vă aflați vreodată într-o situație în care trebuie să consolați o persoană dragă care suferă de depresie, iată câteva lucruri pe care nu ar trebui să le spuneți niciodată, dar și cuvinte vindecătoare i-ați putea oferi în schimb:

1. „Totul e în capul tău”

Există un motiv pentru care se numește boală mintală. Și dacă cineva ne spune că este în capul nostru, perpetuează stigmatul că durerea noastră nu este reală.

În schimb, ai putea să spui: „Îți voi oferi timpul de care ai nevoie, dar să știi că sunt aici dacă vrei să te descarci”.

Ne ajută foarte mult să știm că avem pe cineva căruia să ne putem confesa, dar care să nu ne judece. Oamenii cu boli psihice se simt deja nebuni și, dacă ne încredem în persoana greșită, aceasta doar înrăutățește starea.

2. Sfaturi otrăvite: „Nu ești singurul cu probleme”

Acesta este cel mai RĂU lucru posibil de spus. Sunt șanse să ne simțim destul de nenorociți. Spunându-ne că boala noastră nu înseamnă nimic în comparație cu a altor oameni, doar ne face să ne simțim mai lipsiți de valoare.

În schimb, ai putea să spui: „Dacă sunteți gata să discutați, putem trece prin câteva lucruri de care sunteți deprimat și le putem „desface” în straturi, astfel încât să nu pară atât de înfricoșătoare”.

De prea multe ori, spirala care apare în timpul depresiei poate fi simți copleșitoare. A avea pe cineva cu care să vorbiți și să descompuneți fiecare motiv de îngrijorare vă poate ajuta să vă curățați mintea cuiva drag. Dar nu o insistați dacă nu sunt gata să vorbească. Este greu să vorbești în câteva zile.

Sfaturi otrăvite. Ferește-te de cuvinte înțelepte când nu sunt cerute de nimeni

3. „Trebuie să faci mișcare”

Deși s-a dovedit științific că exercițiile fizice vă ajută starea de spirit, uneori este imposibil să vă ridicați chiar din pat, să nu mai vorbim să urcați pe o bandă de alergat.

În schimb, ați putea, pur și simplu, să nu spuneți nimic.

Dacă tot ce ai de oferit este o sugestie de a face ceea ce se simte imposibil în timpul unui episod depresiv, cel mai bine este să-ți păstrezi sfaturile pentru tine.

4. „Fii pozitiv!”

Răspunsul sarcastic al unei persoane depresive ar putea suna cam așa: „Vai, mulțumesc pentru asta! Habar n-aveam că tot ceea ce terbuie să fac este să gândesc pozitiv pentru a-mi vindeca depresia. Ce aș fi făcut fără tine?”

În schimb, spuneți: „Îmi pasă de tine”.

Pentru că, dacă îți pasă cu adevărat de persoana iubită și îi și transmiți acest lucru, poate conta foarte mult.

post-partum

Când nu știi ce să spui, mai bine taci

5. „Am fost și eu trist, dar am trecut peste asta și tu vei face și tu!”

Oamenii se întristează din când în când, este natura umană. Însă depresia este cu totul altceva, așa că nici măcar nu ar trebui să încerci că să știi ce simte un depresiv.

În schimb, spuneți: „Poate că nu știu prin ce treceți, dar voi fi alături de voi prin toate, dacă mă acceptați”.

Totul este despre limite, oameni! Există câteva episoade când ai nevoie de persoane dragi din apropiere pentru a te simți în siguranță. Apoi, sunt și celelalte momente în care trebuie să te ascunzi pentru o zi, deoarece corpul tău are nevoie un repaos general.

6. Sfaturi otrăvite: „M-am săturat de văicărelile tale”.

Dacă spui asta cuiva care se confruntă cu semne de depresie, atunci trebuie să reevaluezi ce simți cu privire la acea persoană. O parte din a iubi pe cineva înseamnă și acceptarea faptului că va trece prin momente grele și dacă te-ai săturat de văicărelile lor, poate că nu au nevoie de tine ca prieten.

În schimb, spuneți: NIMIC!

Oferă îmbrățișări. Uneori, cel mai bun confort este tăcerea. Și, serios, pentru tot ce este sfânt în această lume, NU vă plângeți cât de enervanți sunt persoanele depresive. 

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel