joi, august 18, 2022

Sfaturi pentru evitarea arsurilor solare. Tudor Ciuhodaru: „Ghid pentru toți cei ce vor să se bronzeze fără riscuri”

Într-o postare pe contul săi de Facebook, medicul ieșean Tudor Ciuhodaru oferă câteva sfaturi despre cum să evităm neplăcerea arsurilor solare. De pildă, este extrem de important că expunerea la soare să se desfăşoare ciclic, de 20 de minute a câte 5 minute pentru fiecare partea a corpului.

Te-ar mai interesa: Consumul de ciocolată ne ferește de multe afecțiun...

La fel de importantă, spune medicul Ciuhodaru, este regula conform căreia trebuie să ţinem cont de intervalul orar în care stăm la bronzat. Altfel spus, trebuie să evităm intervalul orar de 10- 16.


Sfaturi pentru evitarea arsurilor solare

„Cum să NU te arzi la soare: 7 lucruri esențiale. Atenție, au apărut primele paciente cu arsuri solare. (Mic) ghid pentru toți cei ce vor să se bronzeze fără riscuri.

Până când noțiunile de prim ajutor vor fi predate în toate școlile din România (așa cum prevede legea Ciuhodaru depusă de mai multe ori în parlament) e bine de știut:

1. Expunerea la soare trebuie făcută progresiv, în cicluri de 20 de minute, câte 5 minute pentru fiecare parte a corpului, evitând intervalul orar 10-16.

Te-ar mai interesa: Mihaela Bilic a dezvăluit cum să scapi de burtă ga...

2. Dacă sunteți la piscină sau la mare e bine de știut că apa amplifică efectul radiațiilor solare iar senzația de confort termic nu vă protejează de arsuri.

3. Aplicați în mod repetat loțiunile de plajă pentru a asigura un ecran protector. Formula ,,este bine puțin mai mult decât ar trebui” este cea care vă asigură că veți beneficia de factorul de protecție care este menționat pe etichetă.

Te-ar mai interesa: De ce se spune despre gută că e boala oamenilor bo...

4. Puteți utiliza geluri sau spray-uri iar dacă aveți tenul gras căutați formule noncomedogenice. Verificați factorul de protecție solară, menționat pe ambalaj (SPF protection factor), ce trebuie să fie cu atât mai mare cu cât pielea e mai deschisă la culoare și intensitatea expunerii la radiațiile solare mai mare. Persoanele cu piele sensibilă trebuie să folosească în primele zile de expunere creme de fotoprotecţie cu SPF minim 50 putând apoi trece la un indice mai mic, respectiv 25.

Te-ar mai interesa: Alimentele acide îngrașă și îmbolnăvesc. Cu ce ali...

5. Soluțiile vor fi aplicate cu 30 de minute înainte de expunerea la soare pentru a asigura pătrunderea optimă în piele și la fiecare ieșire din apă. Produsele rezistente la apă sau transpirație asigură în apă o protecție de minim 40 de minute pentru radiațiile ultraviolete iar dacă sunt aplicate corect durata protecției ajunge și până la 80 de minute.

6. Beți 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri călduțe (soc, mușețel, urzici), neașteptând apariția senzației de sete, adică un pahar la 15-20 minute. Evitați băuturile ce conțin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare întrucât sunt diuretice – vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei.

Te-ar mai interesa: Dr. Vasi Rădulescu: 30 de sfaturi simple pentru o ...

7. Prezentarea tardivă la spital sau tratamentele improvizate în arsuri precum aplicarea de iaurt, ulei, sare, miere pot complica evoluția și se pot solda cu sechele de ordin estetic.

Rețineți (!!!)

Protecție, răcoare, hidratare – sunt cele 3 măsuri importante pentru a evita insolațiile și arsurile solare”, a scris medicul Tudor Ciuhodaru.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private