Sari la conținut

Sfaturi pentru construirea unei relații sănătoase

relatie sanatoasa

Sfaturi pentru o relație sănătoasă – Vrei să te simți iubit și într-o strânsă conexiune cu partenerul tău? Aflați cum să construiți și să păstrați o relație romantică sănătoasă, fericită și satisfăcătoare.

Construirea unei relații sănătoase

Toate relațiile romantice trec prin urcușuri și coborâșuri și toate implică un efort din partea ambilor partenero, angajament, dorința de a se adapta și de a se schimba împreună cu partenerul.

Indiferent că relația abia este început de drum sau sunteți împreună de ani de zile, există o serie de pași pe care trebuie să îi urmăm pentru a putea construi o relație sănătoasă. Chiar dacă au fost experimentate relații eșuate în trecut, sau ați reîncercat să aprindeți focul în actuala relație, puteți învăța să rămâneți conectați cu partenerul, să vă simțiți împlinit și să vă bucurați de o fericire durabilă.

Ce face o relație sănătoasă?

Fiecare relație este unică și oamenii se reunesc din multe motive diferite. O parte din ceea ce definește o relație sănătoasă este împărtășirea unui obiectiv comun pentru exact ceea ce vrei să fie relația și unde vrei să ajungă. Și asta îl veți ști doar vorbind profund și sincer cu partenerul dvs. Cu toate acestea, există și unele caracteristici pe care majoritatea relațiilor sănătoase le au în comun. Cunoașterea acestor principii de bază vă poate ajuta să vă mențineți relația semnificativă, împlinită și interesantă, indiferent de obiectivele către care lucrați sau provocările cu care vă confruntați împreună.

 • Mențineți o conexiune emoțională semnificativă unul cu celălalt.
 • Nu trebuie să vă fie frică de opiniile diferite pe care le aveți.
 • Păstrați-vă vii relațiile de prietenie pe care le aveați și înainte de relația de cuplu.
 • Comunicați unul cu celălat deschis și onest.

A te îndrăgosti vs. a rămâne îndrăgostit

Pentru majoritatea oamenilor, „a te îndrăgosti” se întâmplă pur și simplu. „A rămâne îndrăgostit” – sau să păstrezi acea experiență de „îndrăgostire” – necesită angajament și muncă. Având în vedere recompensele sale, merită totuși efortul. O relație romantică sănătoasă și sigură poate servi ca o sursă continuă de sprijin și fericire în viața ta, prin vremuri bune și rele, întărind toate aspectele bunăstării tale. Luând măsuri acum pentru a vă păstra sau reaprinde experiența de a vă îndrăgosti, puteți construi o relație semnificativă care să dureze – chiar și pentru o viață întreagă.

Multe cupluri se concentrează pe relația lor numai atunci când există probleme specifice, inevitabile de depășit. Odată ce problemele au fost rezolvate, aceștia își îndreaptă adesea atenția asupra carierei, copiilor sau asupra altor interese. Cu toate acestea, relațiile romantice necesită atenție continuă și angajament pentru ca iubirea să înflorească.

Următoarele sfaturi vă pot ajuta să păstrați experiența îndrăgostirii și să vă mențineți relația romantică sănătoasă.

Sfat 1: petreceți timp de calitate împreună

Te îndrăgostești privindu-l și ascultându-l pe celălalt. Dacă continuați să priviți și să ascultați în aceleași moduri atente, puteți susține experiența îndrăgostirii pe termen lung. Probabil că aveți amintiri plăcute de când ați ieșit prima dată cu persoana iubită. Totul părea nou și captivant și probabil că ați petrecut ore întregi discutând împreună sau descoperind lucruri noi, incitante, de încercat. Cu toate acestea, pe măsură ce trece timpul, cerințele de la muncă, familia, alte obligații și nevoia pe care o avem cu toții de timp pentru noi înșine pot face mai dificilă găsirea timpului împreună.

Multe cupluri au înlocuit contactul față în față de la primele întâlniri cu mesajele în grabă, e-mailui și mesaje instant. Deși comunicarea digitală este excelentă în anumite scopuri, aceasta nu are un impact pozitiv asupra creierului și asupra sistemului nervos în același mod ca și comunicarea față în față.

Trimiterea unui mesaj text sau a unui mesaj vocal către partenerul tău spunând „Te iubesc” este minunat, dar dacă ajungeți să vă priviți rar și nu mai aveți timp de voi, se va naște sentimentul că nu îl înțelegi sau nu îl apreciezi.

 • Angajați-vă să petreceți timp de calitate împreună în mod regulat
 • Găsiți ceva care vă face plăcere să faceți împreună
 • Încercați împreună ceva nou.
 • Concentrați-vă pe momentele distractive împreună.

Sfat 2: Rămâneți conectați prin comunicare

O bună comunicare este o parte fundamentală a unei relații sănătoase. Când experimentați o legătură emoțională pozitivă cu partenerul dvs., vă simțiți în siguranță și fericiți. Când oamenii încetează să comunice bine, nu mai relaționează bine, iar momentele de schimbare sau stres pot scoate într-adevăr deconectarea. Poate părea simplist, dar atâta timp cât comunicați, puteți rezolva de obicei problemele cu care vă confruntați.

 • Spune-i partenerului tău de ce ai nevoie, nu-l face să ghicească.
 • Rețineți indicii nonverbale ale partenerului
 • Fiți un bun ascultător

Sfat 3: Păstrați viața intimită activă

Atingerea este o parte fundamentală a existenței umane. Studiile efectuate pe sugari au arătat importanța contactului regulat și afectuos pentru dezvoltarea creierului. Iar beneficiile nu se termină în copilărie. Contactul afectiv crește nivelurile de oxitocină din organism, un hormon care influențează legătura și atașamentul.

Deși contactul intim este adesea o piatră de temelie a unei relații angajate, nu ar trebui să fie singura metodă de intimitate fizică. Atingerea frecventă, afectuoasă – ținutul de mână, îmbrățișările, săruturile – sunt la fel de importante.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: