Sari la conținut

Sfinții Trei Ierarhi. Rugăciune puternică pentru ajutor și spor în casă. Tradiții și obiceiuri în această zi de sărbătoare

Sfintii Trei Ierarhi
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Rugaciune catre Sfintii Trei Ierarhi

Sfinții Trei Ierarhi. Rugăciune puternică pentru ajutor și spor în casă. Tradiții și obiceiuri în această zi de sărbătoare.

Pe 30 ianuarie, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfintii Trei Ierarhi, ca pe cei mai mari învățători și pastori ai Bisericii: Vasile cel Mare, Grigorie Decapolitul și Ioan Gură de Aur.

Viața lor sfântă și învățăturile lor alcătuiesc dreptarele Ortodoxiei, vrednice de toată lauda și încrederea. Ei arată la treapta cea mai înaltă „calea cea împărătească” în Biserica Ortodoxă.

Și pentru că, pe lângă darul tălmăcirii Sfintelor Scripturi, ei s-au învrednicit și de înalta treaptă a arhieriei, sunt cunoscuți sub numele de Sfinții Trei Ierarhi.

Tot în cinstea Sfinților Trei Ierarhi, acum trei veacuri, domnitorul Vasile Lupu al Moldovei (1634-1653) a înălțat minunata biserică din Iași, care a uimit multă lume prin frumusețea podoabelor ei.

Cea mai puternică rugăciune adresată Sfinților Trei Ierarhi

Rugăciunile pe care credincioșii le rostesc astăzi se îndreaptă către Sfinții Trei Ierarhi, dar una dintre ele este foarte puternică și este menită să aducă bunăstare și viață liniștită întregul an.

„Sfinților Ierarhi ai lui Hristos, lauda Bisericii: Vasile înțelepte – stâlp al credinței, Grigorie prea laminate – minte cerească, Ioane Gură de Aur – propovăduitorul înflăcărat al pocăinței, voi cei ce aţi fost dăruiţi Bisericii în vremuri de cumpănă pentru a descoperi credința cea adevărată, primiți această smerită rugăciune pe care o înălțăm către voi, sfinților.

Dăruiți-ne nouă, păcătoșilor, adevărata cunoaștere. Și învăţați-ne cum se cuvine să trăim noi, cei ce purtăm cu nevrednicie numele de creștin. Sârguiţi-vă, sfinților, să-i scoateți pe credincioși din smintelile acestei lumi ticăloase, aşa cum odinioară aţi făcut cu cei pe care i-aţi păstorit.

Fiţi deci călăuzele noastre către cer! Mijlociți cu rugăciunile voastre pe lângă Dumnezeu, să ne dăruiască iertare, smerenie şi înțelepciune! Voi, cei care trăiţi în cer, rugați-vă, sfinților, ca şi noi, cei ce trăim pe pământ, să le gândim şi să le facem pe cele de sus.

Fiţi alături de noi, Sfinților Trei Ierarhi, în viaţa aceasta şi după moarte… Ca şi noi să ne împărtășim de fericirea cea veșnică. Amin!”.

Tradiții și obiceiuri de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi:

  • nu se lucrează, pentru că astfel oamenii vor suferi de friguri și pagubă
  • tot în această zi se dă o lumănare de pomană, pentru ca întreaga viața să fie luminată
  • gospodinele pregătesc colivă cu care merg la Biserică și apoi o împart
  • grâul care a rămas neîncolțit în toamnă va începe să încolțească în această zi
  • vremea începe să se schimbe și începe să se facă tot mai cald anunțând primăvara
  • persoanele care lucrează au parte de lucruri rele și strâmbarea minților
  • se prăznuiesc sufletele morților care au murit neîmpărtășiți
  • nu se înstrăinează lucruri din casă
  • sărbătoarea aduce spor femeilor care vor toarce lâna peste an cu mai multă ușurință.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel