Și ficatul poate să doară. Iată în ce situații și ce e de făcut. Nu vă tratați cu analgezice!

De ce doare ficatul? Majoritatea oamenilor resimt durerea de ficat ca pe o senzație surdă, pulsatilă, în abdomenul superior drept.

Durerea de ficat se poate resimți, însă și ca un junghi care îți taie respirația. Uneori, această durere este însoțită de umflături și, ocazional, iradiază în spate sau în omoplatul drept.

Ficatul transformă nutrienții din alimente în substanțe de care avem nevoie pentru ca organismul să funcționeze corect. Ficatul este, de asemenea, un organ cu rol în detoxifiere.

Durerea de ficat este un semnal de alarmă care trebuie investigat.

Durerea de ficat: cauze posibile

  • consum excesiv de alcool,
  • hepatită,
  • boala ficatului gras nonalcoolic,
  • ciroză,
  • Sindromul Reye,
  • hemocromatoza,
  • cancer de ficat.

Hepatita, boala ficatului gras nonalcoolic și consumul excesiv de alcool sunt cele mai frecvente cauze ale problemelor hepatice. Durerea hepatică poate indica, de asemenea, ciroză, sindrom Reye, cancer hepatic și hemocromatoză.

Uneori, durerea resimțită în aceeași zonă generală a ficatului este de fapt cauzată de probleme ale vezicii biliare, pancreasului sau rinichilor. Dar dacă durerea persistă este neapărat nevoie să fie investigată și tratată cauza.

Simptome asociate frecvent durerii hepatice

Când ficatul suferă, există simptome care tind să însoțească durerea. Sarcina ficatului este să detoxifieze și să ajute la eliminarea deșeurilor și să transforme alimentele în nutrienți de care are nevoie organismul. Dacă ficatul este afectat de orice fel de boală, aceste procese nu se fac eficient. Asta înseamnă că organismul va reacționa dând semne de toxicitate.

Simptomele asociate durerii hepatice pot include:

  • oboseală,
  • îngălbenirea pielii sau a albului ochilor,
  • urină de culoare maroniu închis,
  • umflarea gleznelor sau picioarelor,
  • piele iritată,
  • pierderea poftei de mâncare.

Tratarea durerilor hepatice

Dacă aveți dureri hepatice dimineața după o masă grea sau după o noapte în care ați consumat mult alcool, beți cât mai multă apă. Încercați să evitați alimentele grase sau grele timp de câteva zile și stați într-o poziție dreaptă pentru a elimina presiunea asupra ficatului.

Dacă durerea persistă mai mult de câteva ore, ar trebui să stabiliți o consultație la medic.

Dacă aveți greață, amețeli sau halucinații coroborate cu dureri hepatice, mergeți la spital de urgență.

Dieta și stilul de viață

Tratamentul pentru durerea hepatică va depinde de cauza. Tratarea bolii ficatului va începe probabil cu abordarea alimentației. Ficatul este unul dintre puținele organe din corp care se poate repara și regenera.

Cercetările asupra ficatului șoarecilor au arătat că o dietă prea scăzută în proteine ​​are ca rezultat o scădere semnificativă a volumului ficatului, dar după adăugarea de proteine ​​adecvate înapoi în dietă, este posibilă o anumită inversare a afectării ficatului.

Alte modificări ale stilului de viață, cum ar fi pierderea în greutate și scăderea colesterolului, sunt alte prime linii de apărare atunci când vine vorba de tratarea cauzei durerii hepatice. Boala ficatului gras nonalcoolic este gestionată aproape exclusiv prin modificarea dietei și a rutinei de exerciții fizice.

Medicamente

Dacă aveți dureri hepatice, este posibil să fiți tentați să apelați la un medicament analgezic, însă nu e recomandat pentru că poate afecta și mai mult ficatul.

Odată ce afecțiunea ficatului a fost diagnosticată, probabil că vi se vor prescrie medicamente pentru a controla afecțiunea și a vă diminua durerea.

 

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

5 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

6 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

6 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

7 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

7 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

8 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia