duminică, iulie 3, 2022

După mai bine de jumătate de an de la debutul campaniilor de vaccinare anti-COVID, multe țări iau în considerare administrarea unei noi doze de vaccin. România, de asemenea, va administra a treia doză de vaccin pentru a consolida imunitatea împotriva virusului SARS-CoV-2.

A treia doză, însă, nu este recomandată tuturor persoanelor. Persoanele eligilibile sunt, în mare parte, cele care au o vârstă de peste 65 de ani, persoanele care au boli cronice, afecţiuni cronice şi, de asemenea, cei care sunt expuşi unui risc mare de îmbolnăvire, cum este personalul medical.

Te-ar mai interesa: Mituri despre boala tăcută care face prăpăd în lum...

De asemenea, este foarte important ca persoanele deja vaccinate să nu aibă un istoric de trecere prin boală. În acest caz, a treia doză nu este recomandată.

Când și cui este recomandată a treia doză de vaccin?

Valeriu Gheorghiță, medic și coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID în România, explică cine va beneficia de a treia doză și când este aceasta necesară.

„Dacă toate autorizările de la Agenţia Europeană a Medicamentului îşi urmează cursul firesc, ceea ce noi ne aşteptăm în prima parte a lunii septembrie, probabil că la început de octombrie vom putea demara administrarea celei de a treia doze sau rapelul la cel puţin şase luni – aceasta va fi o condiţie, să fie cel puţin şase luni de la finalizarea schemei de vaccinare, persoana respectivă să nu aibă istoric de trecere prin boală, penrtu că dacă are istoric de trecere prin boală şi a fost vaccinată complet beneficiile nu sunt în momentul de faţă semnificative de la încă o doză…

Te-ar mai interesa: Cât proteine sunt într-un ou? Sigur nu știai...

Vom vedea exact care va fi atitudinea, dar persoanele care au istoric de trecere prin boală nu au recomandare de a face doza trei. De asemenea, vom începe cu categoriile de persoane vulnerabile – şi aici vorbim de persoane în vârstă, de peste 65 de ani, persoanele care au boli cronice, afecţiuni cronice şi, de asemenea, cei care sunt expuşi unui risc mare de îmbolnăvire, cum este personalul medical. Ulterior, în funcţie de progresul şi ritmul în care vom reuşi să vaccinăm se vor include foarte probabil şi celelalte categorii de persoane, aşa cum ele au fost introduse iniţial în campania de vaccinare”, explică medicul, potrivit RADOR.

Te-ar mai interesa: Oamenii puternici sunt incomozi. Lidia Fecioru spu...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private