Sari la conținut

Și tu ai această grupă de sânge? Boala gravă pe care o poți face dacă o ai

grupă de sânge
sursa foto: arhiva doctorul zilei
Grupă de sange care poate face o boala grava

O descoperire recentă arată că persoanele cu o anumită grupă de sânge pot avea un risc mai mare de a dezvolta boli grave, după vârsta de 60 de ani. Cercetătorii au explicat la ce boli sunt predispuși cei cu grupă sanguină A, și nu numai.

Conform cercetătorilor de la Universitatea din Maryland, cei cu grupa sanguină A pot avea un risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral, înainte de vârsta de 60 de ani, în comparație cu cei care au alte grupe de sânge.

Persoanele cu grupa sanguină O

grupe de sange
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Studiul a fost realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Maryland, Școala de Medicină din Statele Unite. Aceștia au analizat legătura dintre caracteristicile genetice, cum ar fi grupa sanguină, și producerea unui accident vascular cerebral.

În schimb, persoanele cu grupa sanguină O prezintă un risc mai mic de a avea un accident vascular cerebral cu debut precoce, potrivit cercetării, informează Euronews. Experții avertizează însă că există și alți factori de risc, cum ar fi fumatul sau hipertensiunea arterială.

Potrivit medicilor, cunoașterea grupei sanguine și a Rh-ului sunt esențiale pentru prevenirea incompatibilității în cazul transfuziilor sau pentru donarea sângelui. Există două sisteme OAB și Rh, cele mai cunoscute, care prin combinație pot determina 8 grupe sanguine.

Autorii studiului au analizat date provenind din 48 de studii genetice privind accidentele vasculare cerebrale ischemice la adulți cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani. Accidentele vasculare cerebrale ischemice sunt cauzate de blocarea fluxului sanguin către creier.

”Am fost interesați să identificăm determinanții genetici ai accidentului vascular cerebral”, a declarat co-autorul principal al studiului, Braxton Mitchell.

„În ceea ce privește accidentul vascular cerebral, știm deja că există o componentă majoră privind mediul, dar există și o componentă genetică”, a explicat Mitchell.

Experții au analizat profilurile genetice ale oamenilor și au descoperit, astfel, o legătură între AVC cu debut precoce și zona cromozomului, care include gena care determină tipul de sânge al unei persoane.

Oamenii au patru grupe sanguine principale, A, B, AB și O, iar grupa de sânge a unei persoane este determinată de genele moștenite. Grupa sanguină O este cea mai frecventă.

Așa cum au arătat cercetările lor, persoanele care au avut un accident vascular cerebral cu debut precoce aveau, în cele mai multe cazuri, grupa de sânge A și mai puțini aveau grupa sanguină O, în comparație cu persoanele cu accident vascular cerebral tardiv și cu persoanele care nu au avut niciodată un accident vascular cerebral.

„Grupa de sânge A crește riscul cu aproximativ 16% pentru AVC cu debut precoce și doar cu aproximativ 5% pentru AVC cu debut tardiv”, a menționat Mitchell.

Cei cu grupa O au mai puține șanse de a suferi un AVC

„Dacă aveți grupa de sânge O, aveți 12% mai puține șanse de a suferi un accident vascular cerebral cu debut precoce, comparativ cu doar 4% mai puține șanse de a suferi un accident vascular cerebral cu debut târziu”, a adăugat profesorul american.

Risc mai mare de cancer de stomac

Cu toate acestea, autorii cercetării subliniază că persoanele cu grupa sanguină A nu ar trebui să-și facă griji că vor suferi, în mod obligatoriu, un accident vascular cerebral cu debut precoce sau să înceapă să-și facă tot felul de teste medicale suplimentare pe baza acestei descoperiri.

Factori îngrijorători

„Din punct de vedere clinic, nu ar trebui să ne îngrijorăm cu privire la grupele sanguine care ne pot aduce un risc crescut de accident vascular cerebral”, a spus Mitchell. „Există și alți factori de risc pentru accident vascular cerebral, care sunt mult mai importanți, cum ar fi hipertensiunea arterială și fumatul. Dacă vrem să ne reducem riscul de AVC, aceștia sunt factorii cărora ar trebui să le acordăm atenție”, a subliniat el.

Grupa sanguină și riscul unor alte afecțiuni

Potrivit Euronews, există și alte cercetări care au sugerat legătura între grupa de sânge și riscul de a dezvolta anumite probleme de sănătate. Un studiu realizat de oamenii de știință de la Școala de Sănătate Publică de la Harvard a constatat că persoanele cu grupa sanguină A, B sau AB au un risc mai mare de a avea o boală coronariană, decât persoanele cu grupa sanguină O. Cei cu cea mai rară grupă sanguină, AB, au avut cel mai mare risc.

ATENȚIE! Potrivit cercetătorilor, persoanele care au grupa de sânge A prezintă un risc mai mare de cancer de stomac, în comparație cu cei cu alte tipuri de sânge.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel