Sari la conținut

Riscuri versus beneficii. La ce concluzii au ajuns autoritățile din SUA după ce au vaccinat 22 de milioane de oameni cu Pfizer și Moderna

a treia doză

Siguranța vaccinului. Un nou raport al Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA (CDC), bazat pe date recente de supraveghere a siguranței, arată că vaccinurile Pfizer și Moderna sunt sigure și asociate cu puține efecte secundare grave.
În general, persoanele vaccinate au experimentat dureri ușoare la locul injectării, oboseală și cefalee.
Anafilaxia este rară și apare, de obicei, la persoanele cu antecedente de alergii.
CDC a lansat un nou raport care rezumă siguranța vaccinurilor ARN mesager (ARNm).

De la 1 februarie, 31 de milioane de persoane din Statele Unite au fost vaccinate. Cel mai frecvent, oamenii au prezentat dureri ușoare la locul injectării, împreună cu oboseală și cefalee.

Date despre siguranța vaccinului

Anafilaxia sau reacțiile alergice severe la vaccin rămân rare. Majoritatea cazurilor au avut loc în decurs de 15 minute de la vaccinare. Marea majoritate a cazurilor au avut antecedente de alergii sau reacții alergice.

Deși, au fost raportate decese după vaccinare, CDC spune că se pare că nu există nicio legătură cu vaccinul.

Vaccinurile au fost administrate mai întâi rezidenților din centrele de îngrijire cu vârsta peste 65 de ani și se știe că un anumit procent din acest grup de persoane va muri în fiecare lună.

Citeste si:

Atunci, este de așteptat ca aproximativ câteva mii de rezidenți din centrele de îngrijire să moară după vaccinare, întâmplător.

Iată cele mai frecvente efecte secundare

Acum că s-au administrat milioane de doze, cercetătorii au o imagine mai clară a reacției vaccinului sau a răspunsului inflamator al organismului la vaccin.

Dr. Daniel Fagbuyi, medic în medicină de urgență, spune că vaccinurile învață organismul să recunoască impostorul, adică noul coronavirus.

Ca urmare a faptului că organismul învață cum să combată un invadator, s-ar putea să experimentăm unele dureri.

„Asta nu înseamnă că este ceva în neregulă, ci înseamnă că organismul răspunde și face ceea ce ar trebui să facă – se pregătește să lupte”, a explicat dr. Fagbuyi.

Cel mai frecvent, a apărut durere la locul injectării. S-au raportat, de asemenea, cazuri de oboseală, cefalee și frisoane, mai frecvent după a doua doză.

„Se presupune că prima doză inițiază sistemul imunitar. Apoi, a doua doză utilizează memoria sistemului imunitar pentru a spori imunitatea. Acesta poate fi motivul pentru care apare potențialul mai multor efecte secundare la doza a doua ”, a explicat dr. Henry Bernstein, medic pediatru la Centrul medical pentru copii Cohen din Northwell Health și membru al Comitetului consultativ CDC pentru imunizare.

În SUA se vaccinează și gravidele

au fost raportate peste 15.000 de vaccinări la gravide, de către CDC. Există date limitate despre siguranța administrării vaccinului în timpul sarcinii, dar, în general, se crede că este sigură.

Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie a recomandat vaccinarea femeilor însărcinate. Gravidele ar trebui să aibă o discuție cu obstetricienii lor, deoarece beneficiile administrării vaccinului pot depăși riscurile lor de a contracta COVID-19. „Femeile însărcinate care dezvoltă COVID prezintă un risc crescut de îmbolnăvire severă,” potrivit lui Bernstein.

Siguranța vaccinului. Riscul de anafilaxie este rar

Au fost raportate 50 de cazuri de anafilaxie în urma vaccinului Pfizer și 21 de cazuri de anafilaxie legate de vaccinul Moderna.

Cele mai multe evenimente au avut loc în termen de 15 minute de la vaccinare, un caz apărând la 20 de ore după vaccinare.

Mai mult de 80 la sută din cazuri au apărut la persoane cu antecedente de alergii sau reacții alergice. Aproximativ un sfert a apărut la persoanele cu antecedente de anafilaxie.

Majoritatea cazurilor au apărut la femei, dar nu este clar de ce. „Pentru orice vaccin, de obicei, riscul de anafilaxie este de 1 până la 2 la milion”, a spus Bernstein. La Pfizer și Moderna, riscul inițial părea a fi mai mare, dar pe măsură ce sunt vaccinați mai mulți oameni, incidența anafilaxiei se apropie de intervalul 1 la 2 la milion.

Pe măsură ce sunt vaccinați mai mulți oameni, cercetătorii observă efectele secundare rare, mai puțin frecvente.

Există întotdeauna un risc de anafilaxie pentru orice vaccin, potrivit lui Bernstein, dar beneficiile depășesc de obicei riscurile.

Nu există nicio legătură între vaccin și decese

Deși, au fost raportate câteva decese după vaccinări, printre primii care au fost vaccinați au fost rezidenți ai unor centre de îngrijire.

Un procent din rezidenți ai unităților de îngrijire vor muri în fiecare lună, din cauza bolilor de inimă sau a altor afecțiuni de care suferă.

Conform raportului CDC, decesele în cazul acestui grup, după vaccinare sunt evenimente pur întâmplătoare. CDC va continua să urmărească siguranța vaccinurilor.

Deocamdată, experții în sănătate vor să mărească numărul de vaccinări pentru a construi imunitatea populației împotriva COVID-19.

„Cu cât se vor vaccin mai mulți oameni, cu atât va exista mai multă imunitate colectivă. Și cu cât obținem acest lucru mai devreme, cu atât mai bine, mai ales că au început să apară noi tulpini”, a spus Bernstein.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.