Sari la conținut

Medicul nutriționist Simona Carniciu ne explică cum și când trebuie să consumăm bananele

bananelor
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
ce indică numărul de pe etichetele fructelor

Bananele – unul dintre fructele preferate de către majoritatea oamenilor. Dar când sunt cel mai bune de consumat, astfel încât să ne bucurăm pe deplin de proprietățile lor?

Medicul nutriţionist Simona Carniciu a postat pe pagina de Facebook o fotografie cu o banană aflată în cinci stadii ale coacerii, unde culoarea diferă.

Astfel, după cum se arată în fotografie, putem afla că bananele verzui sau incomplet coapte sunt o sursă bună de prebiotice pentru sănătatea intestinelor.

Bananele aproape coapte, galben-verzui, au un conţinut mare de fibre şi puţine zaharuri, iar cele coapte au un nivel mare de antioxidanţi şi un conţinut bun de fibre.

Când bananele devin foarte coapte şi încep să aibă pete maronii înseamnă că au cel mai redus nivel de vitamine şi minerale.

Iar când aceste fructe sunt deja maronii, adică supracoapte, e bine de ştiut că nivelul de zaharuri este maxim, iar nivelul de fibre, minim, aşa cum nu este indicat.

Bananele conțin o cantitate echitabilă de fibre, precum și mai mulți antioxidanți. O banană de dimensiuni medii (118 grame) conține:

Potasiu: 9% din doza zilnică recomandată (DZR)
Vitamina B6: 33% din DZR
Vitamina C: 11% din DZR
Magneziu: 8% din DZR
Cupru: 10% din DZR
Mangan: 14% din DZR
Carbohidrati neti: 24 grame
Fibra: 3,1 grame
Proteine: 1,3 grame
Grăsime: 0,4 grame

Fiecare banană are doar aproximativ 105 calorii și constă aproape exclusiv din apă și carbohidrați. Bananele conțin foarte puține proteine și aproape nu au grăsimi.

Nici un studiu nu a testat în mod direct efectele bananelor asupra pierderii în greutate. Cu toate acestea, bananele au mai multe atribute care ar trebui să le transforme într-o mâncare prietenoasă pentru slăbit.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel