Sari la conținut

Simona Halep s-ar fi dopat tot anul 2022, potrivit ITA. Cum se apară marea sportivă invocând „sângerări abundente”

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Simona Halep

Din cuprinsul articolului

Potrivit raportului ITA, Simona Halep s-ar fi dopat pe întreg sezonul 2022. În urma procesului, Simona Halep a fost suspendată pentru o perioadă de patru ani de tribunalul independent Sport Resolutions, de la Londra, și va putea reveni în circuit abia pe 26 octombrie 2026, dacă TAS va menține decizia.

Dacă pentru testul pozitiv de la US Open a dat vina pe un supliment contaminat cu roxadustat, Simona Halep va încerca să demonstreze că neregulile din pașaportul biologic au fost cauzate de factori precum ciclul menstrual abundent și operația de rinoplastie:

„Halep a spus că a ingerat accidental Roxadustat când a luat un nou supliment, Keto MCT, care a fost contaminat cu medicamentul respectiv. Oamenii de știință care lucrează cu avocatul ei au testat lotul de supliment și au găsit urme de Roxadustat, chiar dacă nu se afla pe lista de ingrediente.

Echipa ei de experți va afirma încă o dată că testele de sânge anterioare arată că fluctuațiile nivelurilor de hemoglobină au fost normale pentru ea. De asemenea, la momentul testului de sânge suspect, Halep își încheiase deja sezonul pentru a fi operată la nas și nu s-a putut antrena timp de câteva luni. Avocații ei au susținut că operația, care a avut loc cu 11 zile înainte de test, sfârșitul brusc al regimului ei intens de fitness și un ciclu menstrual abundent în prealabil ar fi putut cauza fluctuațiile pe care oamenii de știință anti-doping le-au considerat nefirești.

În cele din urmă, ei vor susține că, indiferent cum se interpretează nivelul hemoglobinei din sângele ei, de ce ar fi folosit dopajul sanguin dacă nu putea concura și nu nu se putea antrena?”, notează publicația The Athletic, potrivit prosport.

Sursă foto: Getty Images

De ce a fost suspendată Halep?

La sfârșitul lunii august a anului trecut, urina lui Halep a fost testată pozitiv pentru un nivel scăzut de Roxadustat, care se află pe lista substanțelor interzise.

O lună mai târziu, un test de sânge a arătat ceea ce experții au stabilit că sunt semnele unei fluctuații nefirești a nivelului ei de hemoglobină și de globule roșii imature numite „reticulocite”.

Acest lucru a dus în cele din urmă la o a doua acuzație – și la o condamnare – pentru dopaj sanguin intenționat, care atrage o interdicție aproape automată de patru ani.

 

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel