Sari la conținut

Simptom neobișnuit de colesterol mărit: 4 moduri de a reduce riscul

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Simptom neobișnuit de colesterol mărit. Colesterolul crescut apare atunci când aveți prea multă substanță grasă numită colesterol în sânge, ceea ce înseamnă că aveți mai multe șanse să suferiți de urgențe medicale, cum ar fi accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord.

Persoanele cu colesterol ridicat nu sunt adesea conștiente că au această afecțiune până când sunt testate sau dacă provoacă o problemă gravă. Dar, potrivit unui medic, există câteva semne care pot semnala colesterolul ridicat.

Simptom neobișnuit de colesterol mărit

Dr Joseph Ambani de la GlowBar susține că pierderea memoriei este un simptom neobișnuit al unui colesterol ridicat.

„Colesterolul ridicat este o afecțiune comună care poate avea o varietate de simptome. Unele dintre cele mai neobișnuite simptome ale colesterolului ridicat includ dificultăți de concentrare sau pierderi de memorie”, a explicat dr. Ambani, potrivit Mirror

Aceste cunoștințe au fost susținute de cercetări, inclusiv de un studiu din 2008 care a identificat că persoanele cu niveluri scăzute de lipoproteine de înaltă densitate (colesterol „bun”) aveau mai multe șanse de a avea memorie slabă.

Mai precis, dintr-un studiu cu 3.673 de participanți, cercetătorii au descoperit că până la vârsta de 60 de ani, acești bărbați și femei aveau cu 53% mai multe șanse de a suferi pierderi de memorie decât cei cu niveluri mai ridicate.

„Problemele de memorie sunt esențiale în diagnosticul demenței. Am descoperit că un nivel scăzut de lipoproteine de înaltă densitate (HDL) poate fi un factor de risc pentru pierderea memoriei la vârsta de mijloc.

Acest lucru sugerează că colesterolul HDL scăzut ar putea fi, de asemenea, un factor de risc pentru demență”, a spus  Archana Singh-Manoux, autorul principal al studiului.

Moduri de a reduce riscul de colesterol ridicat

Lipoproteinele de înaltă densitate acționează pentru a reduce nivelul colesterolului prin absorbția acestuia și transportându-l înapoi în ficat, de unde este apoi îndepărtat.

În timp ce, lipoproteinele cu densitate scăzută (colesterolul „rău”) sunt cele care se acumulează pe pereții vaselor de sânge. În timp, acest lucru face ca interiorul vaselor să se îngusteze, ceea ce duce la probleme.

Potrivit experților, un nivel sănătos de colesterol total din sânge este considerat a fi de cinci sau mai puțin milimoli pe litru (mmol/l). Întrucât, un nivel sănătos de lipoproteine de înaltă densitate este unul sau mai mulți mmol/l. Patru sau mai puțin mmol/l de lipoproteine cu densitate joasă este, de asemenea, considerată normală.

Există patru moduri de a reduce colesterolul, acestea includ:

  • Consum redus de grăsimi saturate
  • Exerciții fizice
  • Renunțarea la fumat
  • Reducerea consumului de alcool

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel