Sari la conținut

Simptome ale deficientiei de Vitamina B12 si ce probleme ai daca iti lipseste

Simptomele deficientei de Vitamina B12 includ de la oboseala la probleme de vedere.

Prea putine persoane acorda suficienta importanta echilibrului vitaminic al organismului, judecand astfel gresit anumite stari fizice proaste pe care le au. Un astfel de exemplu este deficienta de Vitamina B12, care are un rol esential – mai ales in cazul femeilor – in buna functionare a organismului. Iata principalele simptome ale deficienti de Vitamina B12 care ar trebui te determine sa te duci la medic pentru un set de analize.

1. Abia reusesti sa stai treaz dupa-masa, desi dormi 8 ore pe noapte

Persoanele care au un somn calitativ si cantitativ normal, asadar dorm aproximativ opt ore pe noapte fara intreruperi, dar dupa-masa resimt o puternica stare de somnolenta ar putea suferi de deficienta de vitamina B12, spune medicul Lisa Cimperman, purtator de cuvant al Academiei de Nutritie si Dieta din SUA. Ea atrage atentia ca, intr-adevar, oboseala aparent nejustificata este unul dintre cele mai frecvente simptome a deficientei de Vitamina B12. Motivul pentru care corpul este atat de obosit incat omului ii vine sa adoarma tine de faptul ca organismul se bazeaza pe aceasta vitamina pentru a crea celule rosii noi care transporta oxigenul la toate organele si tesuturile. Cu cat sunt mai putine celule rosii, cu atat ajunge mai putin oxigen la tesuturi si, implicit, apare senzatia de oboseala si somnolenta.

2. Punga de cumparaturi pare ca ar avea 20 de kilograme

Oboseala musculara este un alt simptom al deficientei vitaminei B12. Daca ai o punga care nu cantareste mai mult de doua kilograme, dar iti este greu sa o cari, dandu-ti impresia ca are vreo 20 de kilograme, inseamna ca muschii tai sunt obositi, iar cauza poate fi tot lipsa de oxigenare a tesutului muscular pe fondul deficidentei de Vitamina B12.

Continuarea pe lyla.ro. 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel