joi, martie 30, 2023

Simptome glicemie mare. Sindromul diabetic hipersomolar este o complicație gravă care se întâlnește de regulă la pacienții cu diabet zaharat de tip 2. Cauza acestei probleme medicale este nivelul extrem de mare de zahăr din sânge.

De cele mai multe ori, sindromul hipersomolar este declanșat de o infecție respiratorie sau urinară. În lipsa tratamentului prompt, sindromul hiperosmolar diabetic amenință viața.

Te-ar mai interesa: ”De ce mă înțeapă inima?” Cele mai frecvente cauze...

Practic, corpul dorește să elimine excesul de zahăr din sânge prin trecerea lui în urină. Sindromul hiperosmolar diabetic este posibil să dureze de la câteva ore până la câteva săptămâni și pacientul are nevoie de cele mai multe ori de spitalizare. Atenție! În lipsa tratamentului, sindromul hiperosmolar diabetic poate duce la o deshidratare severă care nu este mereu compatibilă cu viața.

Totodată, acest sindrom poate conduce și la acumularea de cetone în organism, adică la cetoacidoză.

De cele mai multe ori, acest sindrom apare la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 care nu au un control bun al bolii de bază. Printre factorii favorizanți ai acestui sindrom se regăsesc: infecțiile respiratorii și cele urinare, embolia pulmonară, atacul de cord, accidentul vascular cerebral, anumite medicamente care duc la pierderea de lichide din organism.

Te-ar mai interesa: Importanța activității fizice și a obiceiurilor al...

Simptome glicemie mare

În mod firesc, rinichii încearcă să compenseze nivelul ridicat al glicemiei din sânge, permițând glucozei să părăsească corpul prin urină. Iar acest lucru face ca organismul să piardă apă, în consecință rinichii nu pot elimina glucoza suplimentară. Totodată, nivelul de glucoză din sângele acelei persoane devin foarte mare, uneori de zece ori mai mare decât valoarea normală.

Te-ar mai interesa: Analizele esențiale care te ajută să depistezi bol...

În termeni medicali, hipersomolaritate înseamnă o afecțiuni în care sângele are o concentrație mare de sodiu, glucoză și alte substanțe. Astfel, apare deshidratarea severă.

Principalele semne și simptome sunt:

  • deshidratare severă,
  • convulsii,
  • sete excesivă,
  • gura este uscată,
  • pielea este uscată,
  • apare febra,
  • coma

Nu în ultimul rând nivelul zahărului din sânge este de 600 miligrame pe decilitru (mg/dl). Totodată, în cazuri severe, pacientul poate să aibă probleme locomotorii dar și de vorbire.

Te-ar mai interesa: Antibiotice naturale: scapă de infecțiile bacterie...

Din păcate, complicațiile sindromului hipersomolar diabetic sunt grave: infarct miocardic acut, accident vascular cerebral, coma. Sunt și cazuri, peste 15% în care, din păcate, pacientului acest sindrom îi este fatal.

Tratamentul în cazul acestui sindrom trebuie să fie prompt. Pacientul trebuie să ajungă la spital unde i se va fac insulină intravenoasă cu scopul de a reduce nivelul glicemiei. De asemenea, se va încerca combaterea deshidratării severe. Principala măsură de prevenție este menținerea unui bun control glicemic.

Te-ar mai interesa: Cele cinci boli pe care le aduce menopauza. Ce tre...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private