Sari la conținut

Dr. Carmen Dorobăț: Simptomele  infecției cu SARS-CoV-2 s-au schimbat. Care este acum profilul pacientului?

dr. beatrice mahler

Simptome Covid. Doamna doctor Carmen Dorobăț, medic infecționist și manager la Spitalul de Boli infecțioase din Iași, ne spune că profilul pacientului  infectat cu coronavirus s-a schimbat fața de la momentul 0 când a apărut virusul. Dacă la început, cei asimptomatici se vindecau după două săptămâni, acum testul negativ iese și după patru – șase săptămâni.

Doamna doctor ne recomandă să acordăm o atenție deosebită episoadelor de febră, dar și durerilor musculare, iar în cazul femeilor, să fie atente și la problemele de ordin digestiv. Carmen Dorobăț compară virusul SARS-CoV-2 cu virusul hiv și cel hepatic, întrucât poate deveni cronic și poate reapărea în organism.

Simptome Covid.Dr. Carmen Dorobăț ne explică noile simptome

Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi: „Înainte, în primul rând pacienţii se plângeau că nu mai am gust, nu mai am miros. În acest momente, lipsa gustului şi a mirosului apare mai târziu pe parcursul bolii, după 7 şi 10 zile de evoluţie. În prezent, un număr tot mai mare de persoane prezintă fenomene digestive, în special un răsunet clinic asemănător cu cel dat de colecist şi apar aceste fenomene digestive am observat, în special la femei.“

„Înainte, era clar, apărea febră 39-40 de grade, apoi apărea un cortegiu de fenomene respiratorii cu sau fără dureri musculare. La mai mulţi astfel de pacienţi am observat că febră nu apare, dar dureri musculare apar. De ce mi-au atras atenţia durerile musculare, pentru că acestea sunt un semnal că trebuie să supraveghem pacientul respectiv foarte atent. Ca şi infecţionişti cu experienţă în ceea ce priveşte dinamica virală pentru alte virusuri cum este virsulul HIV, cum este virusul hepatitic B, putem să ne gândim dacă acest virus va rămâne cantonat la nivelul organismului sau nu, cum deja au apărut supozitii în literatură. De fapt, supoziții pe care se bazează şi se explică şi recăderile.“

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel