sâmbătă, ianuarie 29, 2022

CANCERUL DE RINCHI, cunoscut și sub numele de cancer cu celule renale, reprezintă patru la sută din toate cazurile de cancer . Cu cazurile de cancer de rinichi în creștere, care sunt semnele timpurii care te-ar putea ajuta să îl depistați devreme?

Cancerul de rinichi este o boală comună care vede formează celule canceroase în tuburile rinichilor. În timp ce obiceiurile stilului de viață precum fumatul pot crește riscul acestei boli care pune viața în pericol, vârsta este, de asemenea, strâns legată de un risc crescut. Ca orice cancer, găsirea precoce a acestuia face mai ușor de tratat – și – acestea sunt doar cinci semne de avertizare cheie la care trebuie să fiți atenți.

Te-ar mai interesa: Drama teribilă a unei cântărețe celebre de la noi!...

Ce este cancerul de rinichi?

Rinichii sunt un organ vital care lucrează pentru a scăpa de deșeuri în timp ce reglează echilibrul fluidelor.

Tuburile minuscule cunoscute sub numele de tubuli care se găsesc în rinichi joacă un rol crucial în filtrarea sângelui, excretarea deșeurilor și producerea urinei.

Creșterea celulelor în tubuli este cunoscută sub numele de carcinom cu celule renale (RCC) și este cel mai frecvent tip de cancer de rinichi găsit la adulți.

Fiind un cancer cu creștere rapidă, este esențial să urmăriți semnele de avertizare timpurii ale RCC înainte ca tumorile să se răspândească la plămâni și organele din jur.

Te-ar mai interesa: Sarea, ingredientul cu “o mie de utilizări&#...

Care sunt primele semne ale cancerului de rinichi?

Potrivit Cancer Research UK, cancerul de rinichi este cel mai frecvent întâlnit la persoanele cu vârsta de 75 de ani sau peste, reprezentând aproximativ o treime din cazurile noi în fiecare an.

Unele semne timpurii pot fi mai greu de observat la persoanele în vârstă, deoarece simptomele precum durerea de spate și oboseala sunt adesea respinse ca efecte secundare ale îmbătrânirii.

Pierdere în greutate inexplicabilă

Pierderea în greutate nu este adesea ceva care vine în mod natural oamenilor, așa că poate fi un motiv de îngrijorare atunci când se întâmplă fără niciun efort.

Te-ar mai interesa: Mihai Neșu, fericit. Mai are un pas până la cel ma...

Pierderea în greutate inexplicabilă este o caracteristică cheie a aproape tuturor cancerelor și este unul dintre cele mai comune semne ale cancerului de rinichi.

Pe măsură ce tumora se răspândește în alte organe, grupurile de celule canceroase pot afecta procesele digestive sau producția de hormoni în corpul tău, ducând la pierderea poftei de mâncare.

Acest lucru vă poate lăsa să vă simțiți neinteresați de mâncare și să vă duceți la pierderea în greutate.

Te-ar mai interesa: Andreea Marin: Pericolul e doar în mintea ta. Mă A...

Cancer de rinichi

Sânge în urină

Unul dintre cele mai comune semne ale cancerului renal este sângele în urină – cunoscut din punct de vedere medical sub numele de hematurie.

Acest lucru nu este întotdeauna ușor de observat, deoarece o parte din urină se poate prezenta ca roz sau maro mai degrabă decât roșu aprins, așa că aveți grijă la urina mai închisă, precum și la nuanțe roșiatice.

Te-ar mai interesa: Cum să recunoști infecția cu norovirus, una dintre...

Sângele în urină ar putea să nu apară în mod constant, dar ar trebui să țineți cont de cât de des se întâmplă, pentru a ajuta un posibil diagnostic.

Observarea sângelui în urină nu înseamnă întotdeauna că aveți cancer – există câteva alte cauze comune ale urinei cu sânge, inclusiv:

  • Infectie la rinichi
  • Infectie a vezicii urinare
  • Chisturi
  • Pietre la rinichi
  • Leziuni la rinichi

Anemie și oboseală

Oboseala este asociată în mod obișnuit cu o listă lungă de afecțiuni de sănătate, care adesea pot face din aceasta un simptom dificil de recunoscut.

Potrivit site-ului web acreditat medical, Healthline, oboseala afectează aproape jumătate din toate persoanele cu cancer – făcându-l unul dintre simptomele cele mai cunoscute.

Oboseala legată de cancer este mai mult decât oboseală. Este persistentă, intensă și interferează cu activitățile zilnice.

Anemia este o afecțiune care descrie un număr scăzut de celule roșii din sânge și este un efect secundar comun al cancerului de rinichi.

Rinichii sănătoși îi spun organismului să producă globule roșii, dar tumorile în creștere pot interfera cu această semnalizare crucială.

Dureri de spate inferioare

Rinichii sunt două organe în formă de fasole situate chiar sub cutia toracică de fiecare parte a coloanei vertebrale.

Deși există nenumărate cauze ale durerii lombare, locația rinichilor are mult de-a face cu această durere comună.

Durerea de spate cauzată de cancerul de rinichi poate varia de la o durere surdă până la o senzație de înjunghiere ascuțită pe spate sau pe o parte sau pe flanc (între partea inferioară a spatelui și partea inferioară a coastelor).

Durerea persistentă pe o parte a trunchiului a fost, de asemenea, legată de cancerul de rinichi.

Dacă durerea durează mai mult de câteva zile, ar trebui să vizitați întotdeauna mai întâi un medic pentru a exclude un diagnostic de cancer.

Un nod pe abdomen

Un alt semn al cancerului de rinichi este o masă sau un nodul în jurul abdomenului.

O umflătură tare, îngroșată sau bombată sub piele este cea mai frecventă în regiunea abdominală, lateral și spate.

Nodulii la rinichi pot fi greu de simțit în stadiile incipiente, deoarece organele stau adânc în cavitatea abdominală, așa că ar trebui să semnalați întotdeauna acest lucru medicului dacă observați noduli noi sau măriți.

Scanările cu ultrasunete pot fi utilizate pentru a determina cauza principală a nodulului și se poate face o biopsie suplimentară pentru a detecta celulele canceroase

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Stiri Calde (citeste aici)

spitale private