Sari la conținut

Ce înseamnă dacă ai urină spumoasă sau bule în urină?

Scaunul de toaletă, refugiu pentru microbi
Credit foto: arhiva doctorul zilei

Câteva bule în urină este normal. Dar urina spumoasă se poate datora proteinelor din urină sau altor cauze.

De ce urina este spumoasă?

Când vine vorba de sănătatea ta, nu este neobișnuit să-ți faci griji când ceva este diferit – să zicem când culoarea urinii este puțin cam diferită. Dar ce zici de urina care este spumoasă sau care pare să aibă bule în ea?

„Un singur strat de bule în urină care se disipează rapid este normal”, spune Zeyep Gul, urolog la Centrul Medical al Universității din Pittsburgh.

Spuma mai grea, pe de altă parte, poate să nu fie normal. „Acesta este de obicei în mai multe straturi și este posibil să nu se îndepărteze până la capăt”, spune dr. Gul.

Urinezi rapid și puternic

Este o fizică de bază: cu cât fluxul tău este mai rapid și mai puternic, cu atât este mai probabil să producă spumă.

„Cu siguranță, un flux puternic poate duce la urină spumoasă, deoarece apa din toaletă devine turbulentă și va produce bule”, spune Elizabeth Kavaler, MD, urolog la Spitalul Lenox Hill din New York și autoarea cărții A Seat on the Aisle.

Și nu ignorați posibilitatea ca produsele de curățare rămase în vasul de toaletă să fie responsabile pentru orice spumă. Într-adevăr, acesta este un lucru pentru care să nu vă faceți griji.

Deshidratare

Deshidratarea vă poate face urina să arate spumoasă pur și simplu pentru că este mai concentrată.

Dacă ați consumat puține lichide, este mai probabil ca urina să fie mai închisă la culoare. De obicei, urina ar trebui să fie galben deschis și transparentă, spune dr. Gul.

Puteți să vă deshidratați dacă aveți diaree sau vărsături, dacă aveți febră, transpirați (poate după exerciții fizice) sau pur și simplu nu beți suficientă apă.

Bacteriile în urină

Dacă aveți bacterii în urină, puteți produce și spumă.

„Asta nu înseamnă că există o infecție [pentru că] vezica urinară în mod normal elimină bacteriile pe tot parcursul zilei.”

Multe bacterii, totuși, pot indica o infecție. Acest lucru vine adesea cu alte simptome, cum ar fi arsura atunci când urinezi și nevoia urgentă de a folosi baia.

Proteine în urină

„O cauză mai frecventă a urinei spumoase sunt proteinele din urină”, spune Elena Campbell, MD, medic urolog la Ochsner Health System din Baton Rouge.

Aceasta se numește proteinurie sau albuminurie (albumina este principala proteină din sângele dumneavoastră). Este normal să ai proteine în sânge. Proteinele din urină nu sunt. Înseamnă că rinichii tăi nu funcționează corect.

Rinichii sănătoși filtrează deșeurile din sânge, păstrând în același timp proteinele acolo unde sunt necesare pentru diferite funcții ale corpului, cum ar fi vindecarea țesuturilor și combaterea infecțiilor.

Proteinele din urină pot fi un semn de boală de rinichi, care, la rândul său, ar putea indica faptul că aveți diabet sau hipertensiune arterială.

Boală de rinichi

Singura modalitate de a ști cu siguranță dacă aveți proteine în urină este să solicitați furnizorului dumneavoastră de asistență medicală să facă un test de urină. Vor efectua o probă de urină.

Diabet

Boala diabetică de rinichi, fie de tip 1, fie de tip 2, este principala cauză a insuficienței renale în S.U.A.

Milioane de vase de sânge minuscule și specializate din rinichi filtrează deșeurile din sânge prin găuri minuscule. Aceste găuri nu permit moleculelor de proteine mai mari să iasă din organism.

Dacă nivelurile ridicate ale zahărului din sânge caracteristic diabetului nu sunt controlate, glucoza distruge vasele de sânge și proteinele încep să „scurgă” în urină.

Boala renală precoce, de obicei, nu produce niciun simptom, motiv pentru care este important ca persoanele cu diabet să își controleze glicemia și să aibă urina monitorizată în mod regulat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel