Sari la conținut

Orice persoană trebuie să facă asta lunar! Cum să te autoexaminezi acasă și care sunt cele mai frecvente simptome

cancer
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
cancerul se poate depista la palpare

Autoexaminarea este cea mai simplă și eficientă metodă prin care putem diagnostica precoce cancerul oral, dar și leziunile benigne, infecții sau boli care pot fi tratate și vindecate de medicul specialist. Autoexaminarea presupune autocontrolul de către fiecare persoană.

Cum să te autoexaminezi acasă și care sunt cele mai frecvente simptome pentru cancerul oral. Experții spun că o evaluare de două minute, o dată pe lună, poate depista cancerul oral la timp. Evaluarea se poate face imediat după ce te speli pe dinți.

cancer
Sursa foto: Doctorul Zilei

Simptome de cancer oral: pot apărea pete sau răni dureroase

Iată cum se poate face o evaluare la domiciliu, fără ajutorul medicului:

Pasul 1: Privește fața

Privind în oglindă cu gura închisă, examinează-ți fața. Urmăriți orice inflamare sau orice modificare apărută la nivelul pielii.

Pasul 2: Verifică gâtul

Treceți vârfurile degetelor pe sub mușchii mari de pe ambele părți ale gâtului. Ganglionii limfatici măriți se pot simți la palpare.

Pasul 3: Examinează  buzele

Ridicăți buza superioară în sus și căutați. Orice rană, decolorare, denivelări sau modificări ale texturii pielii poate indica un semn de cancer. Procedați la fel și cu  buza inferioară.

Pasul 4: Palpează gingiile

Puneți degetul arătător pe gingiile de pe ambele părți ale dinților și mergeți spre molari. Faceți acest lucru pe ambele părți ale dinților inferiori, apoi treceți la dinții superiori.

Pasul 5: Privește atent falca

Deschideți gura și cu degetul arătător, trageți obrazul în lateral.  Dacă observați pete roșii sau albe, consultați un medic.

Pasul 6: Examinează  limba

Scoateți limba și priviți fiecare parte. Urmăriți orice rană, umflături sau modificare de culoare. Ridică-ți limba în cerul gurii pentru a-i examina partea inferioară. Apăsați cu degetul pe limbă pentru a verifica dacă există vreo umflătură.

Pasul 7: Verifică baza gurii

Ridicați limba și verificați dacă aveți pete sau răni . Apăsați ușor zona pentru a detecta  umflături sau zone dureroase.

Pasul 8: Examinează gura

În cele din urmă, deschideți gura și înclinați capul pe spate.  Apoi folosiți degetul pentru a simți orice modificări ale texturii.

Semne și simptome care anunță prezența cancerului oral:

  • inflamații care nu se vindecă;
  • durere care nu se ameliorează;
  • respirație neplăcută;
  • căderea dinților;
  • umflături sau inflamații ale buzelor;
  • dificultăți sau senzații de durere la înghițire;
  • sângerări sau amorțeli ale gurii;
  • dificultăți de vorbire;

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel