Sari la conținut

Simptome de colesterol rău la bărbați: 5 semne neobișnuite în ochi

Colesterolul ridicat
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome ale colesterolului care apar pe piele

Simptome de colesterol rău la bărbați. Colesterolul, o substanță ceroasă care se găsește în sânge, este vitală pentru crearea membranelor celulare, hormoni și vitamina D.

Cu toate acestea, este important de reținut că un exces de lipoproteine cu densitate joasă (LDL), denumită în mod obișnuit colesterol „rău”, vă poate expune riscului de boli de inimă.

La bărbați, nivelurile crescute de colesterol nu produc adesea simptome aparente, ceea ce-l face dificil de observat. Dar câteva modificări neașteptate, în special la nivelul ochilor, ar putea indica un nivel ridicat de colesterol rău.

semn ochi
Sursă: Getty Images

5 semne neobișnuite de colesterol rău, la bărbați

Colesterolul, un compus care conțin grăsimi, care se găsește pe tot corpul nostru, este produs de ficat și derivat din alimentele din farfuriile noastre. După cum s-a discutat mai sus, prea multă cantitate poate provoca complicații pentru sănătatea inimii. 

Iată o listă cu primele 5 semne și simptome ale nivelului ridicat de colesterol care pot apărea în ochii bărbaților.

Depuneri galbene în jurul ochilor: Un simptom proeminent al colesterolului LDL ridicat la bărbați apare ca depozite galbene în jurul ochiului. Aceste pete gălbui sau xantelasmă se materializează pe colțurile interioare ale pleoapelor, fără a provoca durere sau disconfort, dar servesc ca un marker evident al nivelului crescut de colesterol.

Formarea inelului alb în jurul corneei: Condiția Arcus senilis are ca rezultat un inel alb sau gri în jurul corneei ochiului, cauzat de depunerea de colesterol. Deși este frecventă la vârstnici, poate semnala, de asemenea, niveluri ridicate de colesterol, în special la bărbați. Dacă bărbații mai tineri prezintă arcus senilis, ar putea fi nevoie de o analiză suplimentară a nivelurilor de colesterol.

Formarea inelului gri lângă cornee: Arcul corneean, asemănător cu arcus senilis, este atunci când se formează un inel alb sau gri deschis în jurul corneei ochiului. Este o altă afecțiune legată de colesterolul din sânge crescut. Subtil, dar semnificativ, arcul corneean poate indica posibili factori de risc cardiovascular, cum ar fi colesterolul LDL ridicat.

Vedere încețoșată: Colesterolul LDL ridicat poate declanșa acumularea de colesterol în vasele de sânge ale ochiului, impactând potențial fluxul sanguin al retinei și, prin urmare, vederea. Bărbații care au un nivel ridicat de colesterol LDL ar putea prezenta vedere încețoșată sau dificultăți de concentrare din cauza deteriorării sănătății ochilor induse de colesterol.

Distorsiuni ale vederii: Blocarea vaselor de sânge ale retinei, numită ocluzie a venei retinei, poate provoca pierderea vederii sau distorsiunile. Mai mulți factori ar putea cauza aceasta, inclusiv colesterolul ridicat, în special LDL. Bărbații care se confruntă cu modificări bruște ale vederii sau pierderea vederii trebuie să solicite imediat asistență medicală pentru a exclude afecțiuni severe, cum ar fi ocluzia venei retiniene.

Prevenție

În timp ce colesterolul ridicat este cunoscut drept „ucigașul tăcut”, ceea ce înseamnă că vine fără simptome, urmărirea semnelor neobișnuite ale ochilor poate oferi ajutor în gestionarea afecțiunii la timp, menținând astfel inima sănătoasă.

Anumite modificări ale sănătății ochilor nu trebuie ignorate cu orice preț. Dacă nu este colesterolul ridicat, ar putea indica ceva grav care se întâmplă în interiorul corpului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel