vineri, august 19, 2022

Nicolae Crâstea, cardiolog, a explicat la Antena 3 când este necesară implantarea unui stent și care sunt simptomele unui infarct miocardic.

„Sunt două situaţii principale când avem nevoie de implantarea unui stent. În primul rând, pentru acei pacienţi cu infarct miocardic acut. Care prezintă o durere puternică în piept, care este însoţită de transpiraţii şi lipsă de aer.

Această durere are o durată mai mare de 10 -15 minute. Aceşti pacienţi trebuie să solicite de urgenţă ajutorul medical. Ei vor fi transferaţi către un spital dotat cu un laborator de cateterism cardiac, unde li se va efectua o coronarografie.

Te-ar mai interesa: Cum arată fiica Iuliei Albu. Are doar 13 ani și e ...

Coronarografia este o procedură care verifică vasele inimii. Vedem dacă sunt înfundate sau nu. Un pacient cu infarct miocardic acut, cel mai probabil are un vas al inimii înfundat.

Prin diverse tehnici, acel vas va fi desfundat şi va fi implantat un stent în zona ocluziei”, a explicat medicul cardiolog Nicolae Cârstea, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Ce este angina de efort

„Cea de-a doua situaţie principală în care pacienţii pot avea nevoie de un stent sunt acei cu angină de efort.

La un anume grad de efort, pacienţii simt o arsură, o gheară care radiază în membrele inferioare sau în umeri.

Te-ar mai interesa: Efect bizar! Bărbat incapabil să „vadă” numerele d...

Aceştia pacienţi ar trebuie să efectueze un consult cardiologic, unde li se va face un test de efort. Dacă apar modificări pe electrocardiogramă, aceşti pacienţi vor fi îndrumaţi către coronarografie”.


Riscurile implantării unui stent

Orice procedură are riscuri, dar noi vorbim despre o procedură minim invazivă. Vorbim despre o înţepătură la nivelul unei artere periferice de la mână sau de la picior. Cele mai frecvente complicaţii sunt cele legate de sângerări sau umflături.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă dacă NU ne antrenăm creierul? Exper...

Contraindicaţiile implantării unui stent

Pacienţii care au contraindicaţii la administrarea unor medicamente, terapiile antiagregantă şi anticoagulană. Acestor pacienţi nu li se poate implanta un stent, pentru că poate apărea posibilitatea ca stentul să se trombozeze.

Cum arată viaţa după implantarea unui stent

În ceea ce priveşte numărul de stenturi pe care le putem implanta, putem implanta câte este nevoie.

Pacienţii trebuie să respecte tratamentul dat de către medicul cardiolog. Ulterior, aceşti pacienţi trebuie să-şi controleze factorii de risc pentru care au ajuns la implantarea unui stent.

Te-ar mai interesa: Banii care i-au adus teroarea unui medic. Vezi cum...

Să renunţe la fumat, să aibă un control al tensiunii cât mai strict, să-şi controleze greutatea şi să aibă o dietă echilibrată.

De ştiut este că stenturile nu se schimbă. Nu ai cum să le mai scoţi”, a mai spus medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private