Sari la conținut

Simptome infarct silențios. 4 semne de alarmă care vă pot salva viața

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Senzația de durere la brațul stâng sau senzația de presiune în piept sunt câteva dintre principalele semne ale unui atac de cord.

Cu toate acestea, Asociația Americană a Inimii dezvăluie că între 20 și 50 la sută se datorează atacurilor de cord silențioase. 4 semne de avertizare care îți pot salva viața.

Bolile coronariene sunt ca o „bombă cu ceas” pentru că nu numai că ne dăunează încet inima, ci sunt și capabile să dezvolte și alte afecțiuni care mai devreme sau mai târziu vor opri organismul, de exemplu, hipertensiune arterială, boli de rinichi, insuficiență cardiacă sau aritmii, descriu specialiștii de la Institutul Medical Mayo Clinic.

Desi de cele mai multe ori ne putem imbunatati calitatea vietii atunci cand luam tratament in timp util, in cazul infarctelor silentioase, de multe ori nu ne dam seama pana nu efectuam o electrocardiograma de rutina. Problema este ca probabilitatea de a suferi un deces subit, un accident vascular cerebral sau un atac brusc este mai mare.

Ce este un atac de cord tăcut?

Este un infarct care prezintă puține simptome de avertizare, apare atunci când arterele care transportă sângele către inimă se obstrucționează și împiedică sângele oxigenat să ajungă la mușchiul inimii. Pe termen lung, suferă leziuni care ne pot pune viața în pericol, potrivit specialiștilor.

Problema atacurilor silențioase este că, prin faptul că nu simțim senzația de apăsare în piept, nu relaționăm simptomele cu nicio afecțiune gravă. Mare greșeală! Corpul nostru ne spune mereu când ceva nu este în regulă, dar ignorăm problema până când ajungem complicații grave.

Simptome silențioase de atac de cord

Deși simptomele pot apărea atunci când dormim sau stăm treji, adevărul este că în loc să simțim o durere ascuțită în piept, este mai mult ca o indigestie care nu ne lasă să dormim noaptea, dar și următoarele:

  • mușchi pectoral dureros
  • durere de maxilar
  • Oboseală
  • Dificultăți de respirație

Asta nu înseamnă că vei prezenta toate simptomele, dar este probabil vei avea cel puțin unul sau două. Este important să mergi la medic pentru a-ți face analizele de rutină, o electrocardiogramă, analize de sânge sau o tomografie computerizată.

Specialistii dezvaluie ca acest tip de infarct este mai frecvent la femei, deoarece nu dezvoltam blocaje doar in arterele principale, ci si in cele mai mici care alimenteaza inima cu sange.

Pe de altă parte, obezitatea, hipertensiunea arterială, colesterolul crescut, un stil de viață sedentar, glicemia crescută, stresul excesiv sau fumatul pot crește riscul și ne pot transforma într-o „bombă cu ceas”.

Știți deja, dacă prezentați oricare dintre simptomele menționate, faceți o electrocardiograma, este singura modalitate prin care vă puteți controla inima și evita un final nefericit.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel