Sari la conținut

Simptomele cancerului de pancreas sunt aproape inexistente. Indiciul care semnalează boala

semn pancreatita
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Nu ignora semnele care anunta un pancreas bolnav

Simptomele cancerului de pancreas sunt aproape inexistente, iar 80% dintre pacienții cu această maladie sunt diagnosticați în ultimul stadiu al bolii.

La nivel mondial, cancerul pancreatic este cea de-a patra cauză de mortalitate prin cancer și, din păcate, incidența acestui tip de neoplasm este într-o continuă creștere.

Tratamentul chimioterapic neoadjuvant

Studiile de specialitate au dovedit că tratamentul chimioterapic neoadjuvant si chirurgia de calitate fac diferența atunci când vine vorba de supraviețuirea pacienților cu neoplasm pancreatic.

Potrivit oamenilor de știință, chirurgia minim invazivă începe să fie folosită tot mai des în cazul tumorilor cefalo-pancreatice, ea impunându-se de foarte mulți ani ca primă alegere în tumorile de pancreas distal.

Rezultatele din punct de vedere oncologic sunt similare cu cele date de chirurgia clasică. Avantajul chirurgiei minim invazive este acela că pacientul se recuperează într-un timp mult mai scurt.

Chirurgia rămâne pilonul principal al tratamentului

“În ultimii ani s-au schimbat destul de multe în ceea ce privește abordul acestei patologii. Pentru cazurile incipiente chirurgia rămâne pilonul principal al tratamentului.

Însă în cazurile mai avansate, cu contact vascular extins al tumorii, tratamentul debuteaza printr-o chimioterapie neoadjuvantă.

Ideea este că, fiind un cancer foarte agresiv, cu ajutorul acestei chimioterapii neoadjuvante reușim să oprim evoluția bolii la nivel pancreatic și să distrugem posibilele celulele care circulă deja prin sânge sau care au metastazat în alte țesuturi și pe care nu le putem vedea.

Dacă în urma chimioterapiei neoadjuvante se obține un răspuns satisfăcător, următorul pas este tot intervenția chirurgicală.

Aceasta este o intervenție de anvergură, care durează în medie 5-7 ore atunci când este efectuată corect și uneori chiar mai mult în cazul unor reconstrucții vasculare complexe sau când este efectuată prin abord minim invaziv.

O altă componentă importantă este reprezentată de terapia adjuvantă (postoperatorie), care trebuie efectuată de cele mai multe ori pentru a consolida rezultatele operației.

Dar pentru a putea fi efectuată este necesar ca pacientul să se recupereze rapid postoperator, rolul unei intervenții cu complicații minime fiind determinant” explică dr. Victor Ștefănescu, medic primar chirurgie generală.

Simptomele cancerului de pancreas sunt aproape inexistente. Indiciul care semnalează boala

În stadiile incipiente, simptomele cancerului de pancreas sunt aproape inexistente. Și dacă apar, cele mai multe dintre aceste semne sunt comune și cu alte afecțiuni.

Ce indică un neoplasm?

Durere abdominală persistentă, uneori cu iradiere posterioară, scădere ponderală, icter sclero-tegumentar. Însă, există și un indiciu clar!

“Un semn destul de important este debutul unui diabet la un pacient anterior nondiabetic sau agravarea unu diabet ușor preexistent. Acestea ar trebui din start să ne ducă cu gândul la o suferință pancreatică” spune dr. Victor Ștefănescu, medic primar chirurgie generală, potrivit Antena 3.

Cercetările pentru tratarea acestui tip de neoplasm sunt lente, însă există speranță! Progresele în oncologie, chirurgia de avangardă și medicii care caută mereu soluții salvatoare îi încurajează pe pacienți.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel