duminică, august 14, 2022

Cancerul intestinal este unul dintre cei mai mari ucigași din Marea Britanie – dar dacă îl descoperiți la timp vă va salva aproape sigur viața. Acestea sunt principalele simptome timpurii pe care nu ar trebui să le ignorați.

Moartea doamnei Deborah James a reamintit milioanelor de oameni de efectele sfâșietoare pe care cancerul le are asupra persoanelor și familiilor. Deoarece 43.000 de oameni pe an sunt diagnosticați cu boală, care sunt principalele lucruri pe care trebuie să le știți despre cancerul intestinal?

Te-ar mai interesa: Alzheimer și Parkinson: metoda naturală care ajută...

Cancerul intestinal este al patrulea cel mai frecvent cancer diagnosticat în Marea Britanie și al doilea cel mai mare ucigaș de cancer.

Cazurile sunt diagnosticate cel mai adesea la cei peste 50 de ani, dar 2.600 de cazuri pe an sunt diagnosticate la cei sub această vârstă.

Cancerul intestinal afectează mai frecvent bărbații decât femeile, una din 18 femei fiind diagnosticată în timpul vieții, comparativ cu unul din 15 bărbați.

Cancerul intestinal estetratabil dacă este detectat devreme și, conform Bowel Cancer UK, aproape toată lumea supraviețuiește dacă este diagnosticată în stadiul unu.

Te-ar mai interesa: De vorbă cu Gabriela Vasilescu, make-up artist. Sf...

Acest lucru se poate schimba rapid pe măsură ce boala progresează, iar diagnosticarea precoce este cheia pentru creșterea șanselor de supraviețuire.

Peste 16.500 de oameni mor în Marea Britanie din cauza cancerului intestinal în fiecare an, dar cifrele sunt în scădere din anii 1970.

Următorii factori vă fac mai expuși riscului de a dezvolta boala:

  • vârsta de peste 50 de ani
  • Un istoric familial puternic de cancer intestinal
  • O istorie de excrescențe necanceroase (polipi) în intestin
  • Boala inflamatorie intestinală de lungă durată, cum ar fi boala Crohn sau colita ulceroasă
  • Diabet de tip 2
  • Un stil de viață nesănătos


Care sunt simptomele cancerului intestinal?

Sânge în scaun

Sângele din scaun este un simptom binecunoscut al cancerului intestinal, dar nu este același cu alte afecțiuni care pot provoca simptomul.

Te-ar mai interesa: Ce este interzis să faci pe 15 August! Se spune că...

Sângerarea este mai puțin probabil să fie cauzată de cancerul intestinal dacă nu aveți alte simptome, cum ar fi hemoroizii.

De obicei, cancerul intestinal nu provoacă mâncărime sau durere atunci când folosiți toaleta și nici nu vă va face să vă simțiți rău în timp ce folosiți toaleta.

Pierderea în greutate

Pierderea în greutate este un simptom comun al multor boli și nu indică neapărat că aveți cancer intestinal.

Te-ar mai interesa: Mesaje Sfânta Maria 2022. Cele mai frumoase urări ...

Deoarece cancerul intestinal poate provoca o obstrucție a intestinului, senzația de sațietate rapidă și imposibilitatea de a mânca atât de mult este de obicei responsabilă pentru modificările de greutate.

Pierderea neintenționată în greutate este de obicei unul dintre primele simptome care apar.

Oboseala

Din nou, oboseala poate fi cauzată de o serie de factori, dar poate fi comună pe parcursul unei lupte împotriva cancerului, indiferent de stadiul în care se află.

Te-ar mai interesa: De ce e bine să mănânci porumb fiert. Este o minun...

Oboseala poate apărea dacă polipii sau tumorile sângerează în tractul digestiv, ceea ce duce la o pierdere a fierului în timp și, eventual, la anemie prin deficit de fier.

Oboseala, atunci când ai cancer, poate fi întâmplătoare și aproape imposibil de atenuat, așa că dacă te simți obosit cronic, este timpul să mergi să-ți vezi medicul de familie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private