Sari la conținut

Boala Crohn: Iată ce arată cele mai recente studii medicale

beneficii caine
boala crohn
boala crohn

Boala Crohn: Iată ce arată cele mai recente studii medicale. Care este legătura dintre animale de companie și boala Crohn.  

Afecțiune cronică, boala Crohn este una destul de severă și poate pune viața în pericol. Boala Crohn provoacă inflamații la nivelul tractului digestiv, poate afecta orice parte a tractului gastrointestinal și poate fi dureroasă. Care este legătura dintre câine și această boală, este bine sau nu să avem animal de companie în preajma noastră? Iată ce arată cele mai recente studii medicale.

Chiar dacă se poate manifesta și dezvolta la orice vârstă, de regulă, boala Crohn debutează în copilărie sau în tinerețe. Această boală cronică afectează orice parte a tractului digestiv și gastrointestinal și, în funcție de partea intestinului afectată, simptomele variază și pot include: durere în partea dreaptă inferioară a abdomenului, ulcere în intestin (scaune cu sânge), ulcerații în gură, diaree, oboseală, febră, apetit alterat, pierdere în greutate, anemie, sângerări rectale și fisuri anale.

Studiu recent: cum ne putem proteja de boala Crohn

Un studiu recent, prezentat la Digestive Disease Week, arată că a avea un câine de companie sau o familie numeroasă în primii ani de viață poate proteja împotriva bolii Crohn. Cercetătorii au observat că persoanele care au deținut un câine în copilărie au avut mai puține șanse ca mai târziu în viață să aibă o permeabilitate intestinală crescută, care este un indicator timpuriu al bolii Crohn, notează Medical News Today. 

Studiul raportează, de asemenea, că deținerea unui câine și faptul de a avea o familie mai numeroasă au fost asociate cu modificări ale compoziției microbiomului intestinal sau ale permeabilității intestinale. „Aceste rezultate implică faptul că factorii de mediu sunt asociați cu riscul de a dezvolta boala Crohn și, astfel, oferă noi ținte modificabile pentru studiile care vizează reducerea riscului de a dezvolta boala Crohn”, precizează doctorul Williams Turpin, cercetător asociat la Spitalul Mount Sinai, coautorul studiului în cauză.

Legătura dintre câine și boala Crohn

Cercetătorii au descoperit că micuții care au copilărit între vârsta 2 și 4 ani cu un câine au prezentat un risc mai scăzut de a se îmbolnăvi de această afecțiune, Crohn. Este foarte important de menționat că studiul se referă doar la câine, nu și la pisică. „Nu am remarcat aceleași rezultate în cazul celor care au pisică, dar vom încerca să aflăm de ce. Totuși, o posibilă explicație ar fi faptul că proprietarii de câini petrec mai mult timp afară, în natură, în zone verzi cu animalele de companie”.

Rezultatele studiului oferă mai multe informații pentru înțelegerea modului în care factorii de mediu ar putea influența riscul de boală Crohn. 

Care sunt primele simptome

Cercetătorii au mai menționat că boala Crohn afectează aproximativ 3 milioane de americani, principalele simptome fiind durerile abdominale, oboseala, diareea, pierderea în greutate. Se poate moșteni genetic, astfel că persoanele care au rude cu această boală sunt mai expuși decât ceilalți. Dar, pe lângă predispoziția genetică, mai sunt și alți factori ce pot conduce la boala Crohn. Potrivit studiilor, o anumită dietă și condițiile de igienă din primii ani de viață sunt factori ce pot influența riscul apariției bolii Crohn. Cu toate acestea, studiile nu au putut confirma cu certitudine vârsta la care se poate dezvolta această boală.

Pentru pacienții diagnosticați cu boala Crohn sunt foarte importante regimul alimentar, repausul la pat și psihoterapia. Regimul alimentar trebuie să îndeplinească anumite standarde, ca de exemplu: sa satisfaca nevoile calorice cantitative si calitative ale bolnavului, in general subnutrit; sa asigure echilibrul intre principiile alimentare;
sa aduca o cantitate suficienta de saruri minerale, in special fier; sa fie bogat in vitamine; sa evite orice iritatie mecanica si excitatie chimica a peretelui intestinal.

Diareea determina pierderi proteice la pacientii cu aceste afectiuni, motiv pentru care ele trebuie suplimentate in dieta (fata de populatia generala). Sunt indicate ca sursa de proteine: supe de carne, carne slaba (rasol, gratar); peste;  oua fierte moi;  branzeturi nefermentate; soia.

De asemenea, este foarte important ca glucidele (carbohidratii) sa suplineasca jumatate din necesarul
de calorii. Sunt indicate ca sursa de glucide: orez; fulgi de ovaz; cartofi (fierti, copti); macaroane, taitei; piscoturi; turta dulce; budinca; prajituri de casa.

Ce alimente trebuie evitate

Trebuie spus ca alimentele bogate in fibre (paine integrala, fructe, legume) pot determina balonari si dureri abdominale, fiind indicata evitarea lor. Este important ca lichidele si electrolitii (in special potasiul) pierdute prin diaree sa fie inlocuite printr—o hidratare corecta (ceaiuri, compoturi, supe) si alimente bogate in
potasiu (cartofi, ciuperci, banane, avocado).

Alimentele cu efect iritativ la nivel intestinal trebuie evitate, așa că nu este bine să se consume: grasimile animale;
varza;  conopida; napi; fasole; broccoli; alcool; cafea; zahar; fructe uscate sau cu continut crescut in zahar (struguri, pepene, ananas).

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel