miercuri, aprilie 14, 2021

Cancerul pancreatic a fost adus în prim-plan de diagnosticele mai multor figuri celebre, printre care actorul Patrick Swayze, care a murit în toamna anului 2009, co-fondatorul Apple Steve Jobs sau celebrul

tenor Luciano Pavarotti. Cancerul pancreatic este al patrulea, ca rată de mortalitate, dintre toate tipurile de cancere. Afectează în aceeaşi măsură femeile şi bărbaţii.

E cel mai agresiv cancer: doar 4% dintre pacienţi supra­vieţuiesc cinci ani. Anual, sunt diagnosticate peste 200.000 de cazuri, cu o rată de mortalitate de 98%. “E întâlnit mai des la vârstnici. Peste 80% sunt depistaţi în fază avansată. Între 10-30% din cei operaţi supravieţuiesc cinci ani”, explică oncologul Florin Băcanu.

Pancreasul are circa 15 centimetri şi este sub forma unui tub spongios situat sub

stomac, de formă alungită, cu o greutate de aproximativ 70 de grame. El are două roluri majore pentru organism: produce sucuri digestive (enzime), care ajută intestinele la descompunerea alimentelor; produce hormoni, inclusiv insulină, care reglează nivelul zaharurilor şi amidonului din corp. Cancerul pancreatic se produce atunci când celulele maligne cresc, se divid şi se răspândesc în ţesuturile din pancreas, explică medici cititaţi de site-ul medical webmed.com.

Primele simptome: greaţa, lipsa poftei de mâncare
Cancerul pancreatic mai este numit şi cancer “tăcut”, deoarece

simptomele nu apar în stadiile incipiente ale bolii. Cu cât cancerul începe să se răspândească, apar dureri în partea superioară a abdomenului. Durerea devine tot mai puternică, în special după ce persoana mănâncă sau stă întinsă. Alte simptome sunt: greaţa, pierderea poftei de mâncare, scăderea în greutate, oboseală şi chiar depresie.

Cauze: fumatul, zestrea genetică
Deşi cauza exactă a cancerului de pancreas nu este cunoscută, fumatul reprezintă principalul factor de risc. Fumătorii riscă de trei ori mai mult să se îmbolnăvească decât nefumătorii. Cele mai multe cazuri de cancer pancreatice

s-au dezvoltat după vârsta de 45 de ani. Aproximativ 20% dintre cei cei diagnosticaţi cu cancer pancreatic suferă de diabet. Alţi factori de risc sunt reprezentaţi de boli precum pancreatita cronică sau ciroza hepatică. Istoricul familial are o importanţă majoră, dar şi o alimentaţie bogată în grăsimi, obezitatea sau lipsa de exerciţii fizice pot juca un rol important în dezvoltarea bolii.

Diagnosticarea

Elementul cheie al acestei boli este diagnosticarea în timp util. Un medic nu poate vedea sau simţi o tumoare în timpul unui examen de rutină. Pentru a ajuta la stabilirea diagnosticului

şi a determina ce tratament trebuie urmat, trebuie efectuate teste imagistice. Diagnosticul final se poate determina dintr-o biopsie, se ia o mostră din ţesut şi ulterior este analizată.

Ultimele stiri

Parteneri