Sari la conținut

Simptomele specifice crizei de rinichi: 7 semne pe care să NU le ignori!

boala rinichi
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimente interzise pentru rinichi

Simptomele specifice crizei de rinichi. Când vine vorba de sănătatea rinichilor, recunoașterea simptomelor specifice poate fi crucială pentru intervenție și tratament precoce.

Este crucial să reții că simptomele pot varia. Orice îngrijorare cu privire la sănătatea rinichilor ar trebui să fie discutată cu un medic calificat pentru evaluare și diagnostic.

boli renale
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Care sunt simptomele care anunță o criză de rinichi

Iată câteva semne pe care nu ar trebui să le ignori atunci când vine vorba de posibila criză de rinichi.

 1. Durere în zona rinichilor: Unul dintre semnele evidente ale problemelor renale este durerea în partea inferioară a spatelui, în zona rinichilor. Această durere poate varia de la ușoară la severă și ar trebui să fie evaluată de un specialist.
 2. Modificări în urinare: Observarea unor schimbări în modul în care urinezi poate indica, de asemenea, probleme renale. Urina închisă la culoare, prezența sângelui sau mirosul neobișnuit ar trebui să atragă atenția și să fie discutate cu medicul.
 3. Creșterea tensiunii arteriale: Rinichii joacă un rol esențial în reglarea tensiunii arteriale. O creștere bruscă sau constantă a tensiunii ar putea indica disfuncții renale.
 4. Umflarea corpului: Retenția de lichide din cauza problemelor renale poate duce la umflarea în special în jurul ochilor, picioarelor și mâinilor. Acesta este un semn important al insuficienței renale.
 5. Oboseală constantă și lipsa de energie: Funcția renală compromisă poate duce la acumularea de toxine în organism, cauzând oboseală persistentă și scăderea energiei.
 6. Pierdere în greutate neexplicată: Criza de rinichi poate afecta apetitul și poate duce la pierderea în greutate în mod neașteptat.
 7. Probleme digestive: În unele cazuri, problemele renale pot provoca greață, vărsături și alte tulburări digestive.

Întârzierea în căutarea ajutorului medical poate agrava problemele renale, așa că nu ignora semnalele pe care corpul ți le transmite.

Diagnosticul durerii de rinichi

Diagnosticarea durerilor de rinichi presupune efectuarea de către medicul specialist a unei anamneze și a unui examen clinic amănunțit al pacientului. În anumite situații, medicul poate recomanda la rândul său anumite investigații suplimentare reprezentate de investigații de laborator și imagistice, potrivit medicover.ro.

Investigații de laborator:

 • sumar de urină și urocultură
 • proteinurie
 • glucoză urinară
 • analize de sânge pentru evaluarea funcției renale-uree
 • creatinină
 • rata de filtrare glomerulara RFG
 • raportul albumină/creatinină
 • determinarea valorilor serice ale complementului C3c si C4.

Investigatii imagistice:

 • ecografie abdominală,
 • urografie,
 • tomografie computerizată,
 • rezonanță magnetică nucleară renală,
 • biopsie de țesut renal.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel