Sari la conținut

Simptomul bolii ficatului gras care apare chiar sub piele ar putea semnala cicatrici hepatice

factor de risc pentru inimă

Ficatul este unul dintre organele noastre vitale care, dacă nu este îngrijit corespunzător, poate avea rezultate potențial periculoase. Boala ficatului gras – cunoscută și sub denumirea de boală hepatică grasă non-alcoolică – se referă la o serie de afecțiuni ale ficatului care nu sunt legate de alcool. Este cauzată de acumularea de grăsime în ficat.

Ca și în cazul oricărei afecțiuni medicale, cu cât puteți observa mai devreme simptomele, cu atât sunt mai mari șansele de a fi tratate. Semne mai cunoscute ale bolii ficatului gras sunt lucruri precum îngălbenirea pielii (icter) și durerea abdominală. Cu toate acestea, există câteva semne mai puțin așteptate ale bolii care merită cunoscute.

Potrivit Clinicii Mayo, apariția vaselor de sânge „lărgite” chiar sub suprafața pielii poate semnala boala ficatului gras.

Mai precis, ar putea însemna că persoana are steatohepatită non-alcoolică, care este o formă agresivă a afecțiunii sau ciroză, care este cicatrice „avansată” a ficatului.

Vi se recomandă să faceți o programare la medicul dumneavoastră dacă prezentați acest lucru sau alte simptome ale bolii hepatice grase.

Clinica explică: „Complicația principală a bolii hepatice grase non-alcoolice și a steatohepatitei non-alcoolice este ciroza, care sunt cicatricile în stadiu avansat la nivelul ficatului.”

Ciroza apare ca răspuns la leziuni hepatice, cum ar fi inflamația în steatohepatita non-alcoolică.

Pe măsură ce ficatul încearcă să oprească inflamația, produce zone de cicatrici (fibroză).

Cu inflamația continuă, fibroza se răspândește pentru a ocupa din ce în ce mai mult țesut hepatic.

Dacă aceasta nu este tratată, ciroza poate duce la:

  • Acumulare de lichid în abdomen (ascita)
  • Umflarea venelor din esofag (varice esofagiene), care se pot rupe și sângera
  • Confuzie, somnolență și vorbire tulbure (encefalopatie hepatică)
  • Cancer de ficat
  • Insuficiență hepatică în stadiu terminal, ceea ce înseamnă că ficatul a încetat să mai funcționeze.

„Între cinci la sută și 12 la sută dintre persoanele cu steatohepatită non-alcoolică vor evolua spre ciroză”, spune clinica.

Boala ficatului gras adesea nu prezintă simptome în stadiile incipiente.

Cu toate acestea, pacienții ar putea prezenta semne de oboseală și dureri abdominale.

Și alte simptome posibile ale cirozei sunt:

  • Umflarea abdomenului (ascita)
  • Splina mărită
  • Palme roșii
  • Îngălbenirea pielii și a ochilor (icter).
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel